Igazi tavaszi estében érkezett meg a társaság a már megszokott helyünkre a Palatinus Szálló különtermébe. [[Képvetítés]]

Az esténk vendége dr. Romváry Ferenc művészettörténész volt,  akit azért hívtunk meg hogy általa személyesen is megismerhessük a két éve folyó Pécs Lexikon kiadásának, szerkesztésének aktualitásait.

Különleges ?csemegével ” vezette be személyes ambícióját, szakmai bátorságát egy ilyen nagy formátumú vállalkozáshoz. A történet a pécsi Csontváry Múzeum 1971-es alapításának előzményeibe avatott be, amelyben mint fiatal művészettörténész elsőként vetette fel a múzeum alapítás gondolatát, elsőként tárgyalt a hagyaték tulajdonosával. A tanácsi rendszer útvesztőiben, elutasításaiban végül az un. K-vonalon történt Aczél elvtársi kiállás tett pozitív módon pontot a történet végére.

A szakmai kihívásnak való megfelelés a befektetendő energia és kitartás itt a Pécs Lexikon kapcsán is legalább annyira szükséges -mondta Romváry Ferenc vendégünk.

A Pécs lexikon szerkesztése 2007. végén kezdődött és a jó ütemben haladó feladatok alapján tartható lesz az 1 200 oldalas, színes, kétkötetes, DVD-vel kiegészítővel készülő Pécs Lexikon 2010-es kiadása.

A főszerkesztő a többezer összegyűjtött címszójavaslat válogatási módszeréről, valamint az egyes címszavak kifejtésének kompetenciáiról beszélt.

E száraznak tűnő tény mögött városunk legszínesebb forgatagát, a mútunk és jelenünk találkozását láthatjuk a természetében, társadalmában, történelmében, gazdasági fejlődésében. Megjelennek a neves személyek életútjai, összefonódva Pécs város életével, a városi társadalom ünnepelt helyei, alkotásai, sorsfordulói.

A fentiek alátámasztásának kedvéért a projektoron bemutatásra került az az Excel-es táblázat amelyben az 5500 címszó szakterületek , szerzők szerint, stb. csoportosítva van, amely egyben a szócikk írások bázisát jelenti.

pl.: Hunok, a Pécs-Üszögi leletek, a pécsi sisak, a magyarürögi kard, avarok, avar temetők,…Bándi Gábor, Dombay János, Fülep Ferenc, …Liupram, Orseolo Péter, Szerecsen Jakab, udvarbírók, …Mindenszentek temploma, munkádi ágostonos prépostság, nagypréposti kúria, középkori városszerkezet,…1064-es húsvét, püspöki és káptalani bandérium, fekete magyarok

Hangsúlyos kérdésként merül fel az élő személyek megjelentetési lehetősége és módja. A végső megoldás két útját választotta szerkesztőség: az önálló címszó megjelenését például a pécsi olimpikonok kapcsán, és az un. tömbösítés (pl.: kortárs pécsi képzőművészet).

Szerkesztői kihívást jelent a Pécsett született, de nem itt dolgozó személyek (pl.: Fejér Lipót matematikus) valamint a nem itt született, de jelentős volt a tevékenysége (pl.: Haumann Péter színművész)

A Pécs Lexikon címszóállományának rögzítését követően az egyes címszavak kifejtésének munkája következik amely 2009 őszéig is tarthat, ebben a munkában több mint száz szakember dolgozik már.

Záró gondolatként összefoglalható, a szerkesztőség eltökélt hogy a Pécs Lexikon 2010-re elkészül, és azt egy ünnepélyes könyvbemutató keretében szeretnénk átadni. Ennek helyszíne reményeink szerint a  a jövendőbeli Regionális Tudásközpont.

Az előadás alatt Simon Attila vizuálisan mutatta be a szerkesztés állományi adatait illetve a projekt meghatározó programpontjait.

Közben a vacsoránk is megérkezett, amely elfogyasztása közben vendégünk a felmerült kérdésekre adott további válaszokat.

Elnök úr a szót átvéve a Klub 2009-es programjait próbálta tovább pontosítani, rögzíteni amelyben a drávai vízitúra (augusztus) egy izgalmas fix pontnak ígérkezik.

Baráti beszélgetésünk 11 óráig húzódott, így újra megállapíthatjuk; van mit megosztanunk egymással.