Barátaim!

A  közelgő  választási  herce-hurcától csak órák választanak el. Egy nagyon kedves és mély tartalmú idézetet olvastam az imént:

Két  válsztásunk van:  – a  teljes kilátástalanság – vagy a totális alkoholizmus
(Woody  Allen)

Hát  őszintén, én is a kettő között vívódom (pálinka, bor, pálinka, bor …..)

Az elsőnél  volt menyasszonyomat korholom. 1975-ben nem akart velem disszidálni. Most nem lennénk itt (A szó mindkét értelmében.). De ez már megváltozhatatlan.

A  másikon még tudok változtatni.  Borom van.  Kiváló ok van.  Nem lennék egyedül. Világ alkoholistái  egyesüljetek!!

Egy történet jut mindenről eszembe. Megtörtént a rendszerváltáskor:

A  Tsz elnöke ült többedmagával a földkijelölő bizottságban (ki más ült volna ott?). Az egyik régi  aranykalászos kisgazda (volt idő amikor kuláknak mondták), odament az asztalhoz és nyomatékának komolyságát bizonyítva ráütött az asztalra. Emelt hangon a következőket mondta:

– És  tudjátok, most visszaadjátok az elvett 30 hold földemet. Visszaadjátok a teheneket, az istállót és a szérűskertemet. Visszaadjátok a két pár lovamat, szekerestül ekéstül vetőgépestül. Mind, mind visszaadjátok, mert az az enyém volt, a szüleimé, nagyszüleimé, az Őseimé.

Erre a Tsz elnök halkan  megszólalt :

–  Rendben van  János.  Mindent visszakapsz, de mondd: mit csinálsz az ötven éves lovakkal?

Fanyar ez a humor, de igazán mély tartalma van.  A rendszerváltás milyenségére enged rátekinteni.  Kiröhögték, kiröhögtették a kisembert.
Nem  lett a visszaadásból semmi.  A  földet  amit visszakért  az elnök és ügyvéd barátai kapták. A rossz minőségűt   kárpótlási jegyen  megvehette.  Hát hol adták vissza az Ősi jussot?

Húsz év alatt  csak fosztogatták csalták  pártállástól függetlenül ezt a szegény országot. A  kisember  meg  nyel, és nyel .

Ilyenkor jönnek az ígérgetések, egymásra mutogatások. Adók, ellenadók, megvonások, eltörlések, magyarságtudat, majd Mi megmutatjuk, stb.

A  torkokban az a keserű, amit nagyon sok ember érez .. nem a grepfruit íze. Hasonlít, de nem az.

zsiroskenyér lila hagymávalHányszor hallottunk hasonlókat ?!

Aztán jön hétfő, meg kedd, és mi történt ? Semmi. ( holló a hollónak….)

Barátaim! Úgy döntöttem, ezen a héten csak fajtatiszta bort iszom.  Kadarkát !  Ugyanis ez  magyar  bor. Hozzá  sült  szalonnát, fehér kenyérrel (rácsöpögtetem a zsírját ), mellé sózott  lila hagymát eszem.

Gondolkodom még a sült sonkán. Nem tudom. Végül az is ehető.

Mindezt pártállástól függetlenül.

Barátotok:         Karcsifater