Ambassador  Club                                Ambassador  Club

Ambassador Club Budapest - logó

Ambassador  Club  Budapest

Kedves  Clubtársunk !

A legutóbbi  clubestünkön szinte teljes számban ültük körül a  jó öreg clubasztalt. Ebben nem kis szerepet játszott,hogy vendégünk, a szinte média-személyiséggé vált  Kovács Kazi barátunk, egykori clubtársunk  volt.

A téma ami a törzsasztalon hevert , az un: Választott  Bíróság. Ez egy viszonylag új, alakuló  érdekes jogintézmény. A mai magyar Társadalom bizonyos perlekedői  egyre szivesebbben választják  ezt az elitézési módot, mint a hagyományos bírói utat. Úgy tűnik kialakult egy bizonyos – nem akármilyen tőkét féltő kör –  akinek  ha többe kerül is, mégis megéri  quasi megvásárolni maguknak egy igazságszolgáltatási ágat. Ez a hagyományos eljárásnál számukra több biztonságot garantál. Számukra az sem jelentéktelen szempont, hogy itt a nyilvánosság,finoman és elegánsan kizárható.

A Választott Bíróság persze nem magyar találmány, nemzetközi,megvan a jogkultúrája.

De azért érdekes. Ügyes.  Jól  kitalált.

Más !

Az ez évi  Ambassador díjat :  Lovasi László zeneszerző és előadó kapta.

Mint tudjuk az Ambassador díjat  – ami egy Ambassador címeres aranygyűrű ? a pécsi club  alapította. Díjazottjaik  valamilyen módon kapcsolódnak Pécshez.

/Lovasinak jó éve volt, mert a Kossuth díj mellett, megkapta az Ambassadort is. Ez csak legszebb álmaiban szerepelhetett?/

Tekintettel  az ez évi Ambassador évfordulóra, a pécsi Nemzetközi Clubtalálkozóra, bizonyos számvetések  kikívánkoznak a krónikási hajlamuakból.

Amíg pécsi clubtársaink tele vannak  ötletekkel, programokkal sőt áldozatvállalásokkal, addig  ceglédi barátaink  szinte eltűntek. Két ceglédi club is van, nem is tudjuk pontosan hogy nevezzük Őket. De jellemzően nem vesznek részt a clubközéletben.

A Bitay Bandi vezette kis csapat még csak – csak elérhető, kideríthető, kapcsolható. De a másik clubocska minden jel szerint nem igényli  sem a nemzeti, sem a nemzetközi clubkapcsolatot. Nemcsak hogy programjaikról nem értesítenek senkit, elérhetőségük, címeik után is nyomozni kell. Mintha még azt sem vennék jónéven, hogy időnként közérdekű tájékoztatással zavarjuk Őket. Ez nem valami változás , ez több mint 10 éve: jellemző.

Tudomásunk szerint azért  léteznek, működnek, legalább egymás társaságát keresik. /Tulajdonképpen ez a legfontosabb!/ Ha saját maguk számára ki tudtak alakítani egy baráti közösséget ? ez is Ambassador cél! Azonban ez a külső  közömbösség, érdektelenség nem igazán érthető. Óhatatlanul kialakul bennünk egy bűntudat féle. Ezért a hosszú hűvös kapcsolatért, nem vagyunk-e mi is felelősök ?

A fiatalokból /már nem is olyan juniorok/ alakuló  új pesti  club bejegyzése a közeljövőben várható.  Megfelelő  törzshelyet is választottak.  A fő szervező Naszály András barátunk clubszervező készségségét nyilván  motiválja a bonus paterfamilias tekintélyközelsége is. Dübörgő működésüket mégis fékezi valami. A fiatal clubtagok, szinte mind menedzser-szerű állásokat töltenek be, – nem is rossz munkahelyeken. Szinte mind, valami multinál. És ez az! Az ott elvárt, sőt megkövetelt  munkastílus  12-14 órás lekötöttséget jelent. Ez után nem mindig marad elég kedv és energia a clubéletre  –  még a fiatalokban sem.

A mi alapító clubatyáink, a 60-as években, Nyugat-Európában a jóléti társadalmak virágkorában, a nemzeti gemütlichkeit  alapjain, magától értetődőbben  alapítgattak klubokat.

Sajnálattal kell észlelnünk, hogy a világ, nem az Ambassador alapelvek irányába halad. És hogy mit veszít ezzel ? csak mi tudjuk:  Ambassadorok.

Kedves Barátaink !  Lassan  végéhez közeledik  ez a clubév is. Konkrétan a 20.!

Ha november, akkor hagyományosan  Koncz  Pista a vendégünk. Természetesen megint kiadott egy könyvet, amit érthetően, be kiván mutatni jó nevű  Ambassador köröknek.  Bizonyára tudjátok, hogy barátunk idén harmadszorra is  –  méghozzá biztosan –  polgármester lett. Ez további távlatokat  biztosít számunkra, a baranyi falusi turizmus, minden rafinált örömeinek önfeledt élvezetére.

És lassan gondolni kell a  decemberi clubévbúcsúztatóra is. Tekintettel arra,hogy egyben egy 20 éves clubidőszakot is lezárunk, illőnek tartjuk hogy értesítünk és meghívjunk minden olyan volt clubtagunkat is, akinek van kedve velünk tartani.

A színhely  megint:  Szentendre !

Pontosabban: December  11.  /Szombat/ Kedves titkárunk most már városi honatyai köztiszteletét is felhasználva  szervezkedhet és bizonyíthatja,  mi vonza, csábítja, az embert Szentendrére.

A programtervezet megint egy  galériát és egy vendéglőt látogatunk. A művészet  ill  gasztronómiatörténet  által  számontartott  helyeket.

Így tehát felcsigázott  várakozásokkal hirdetjük, az e havi rendes clubestünk pontos időpontja:

November  18.  /Az a  3.csütörtök/

Helyszín: Rozmaring  Vendéglő

/ Óbuda, Árpád fej.u.125./

Kezdete : 19 óra

Estirendi  pontjaink:

1. Aktuális Ambassador Információk

2. Beszélgetések a Törzsasztal mellett:

Vendégelőadó:Koncz  István úr, ezúttal, mint író: Pécs  Andante című könyve.

/ Clubestéinkre valamennyi  hazai  Ambassador tagot szeretettel várunk  – ha erre jár. /

A Kincstáros úr e havi külön üdvözletét küldi,abban a reményben,hogy mindenki pontosan tudja kit, milyen pénztári mértékben illeti meg az üdvözlet.

A többit pedig megbeszéljük, majd a clubban !

Kelt,Óbudán 2010. november avagy Szent  András havának 10.napján

 

Ambassador üdvözlettel

Fekete  János

a Titkár

S. J.

a  Krónikás