Rotary Club Pécs honlapjának fejléce

Pécsi Rotary Club

JÓTÉKONYSÁGI KONCERTJE

2011. május 7-én a kertvárosi református templomban

KONCERTPROGRAM: BENKÓ DIXILAND BAND

közreműködik: Rákóczi Tárógató egyesület

A sokféleség, a másság, a tolerancia, a segíteni akarás, a jó- és közszolgálat  jegyében, a polgári értékek tisztelete és a polgári erények gyakorlati érvényesítése érdekében alapították meg Pécsett 1928-ban a Rotary Clubot. Hasonló célok vállalásával a rendszerváltást követően már 1991-ben újjászervezték a klubot. A klub azóta is folyamatosan törekszik a  tehetséges fiatalok támogatására, a szociális és egészségügyi támogató feladatok felvállalására. A Pécsi Rotary Club Alapítvány 1997 óta évente ad Alapítványi Díjat kimagasló teljesítményeket nyújtó középiskolásoknak, művészpalántáknak. Újjászervezése óta a klub egyik legsikeresebb programja a nemzetközi diákcserék folyamatos szervezése, biztosítása.

Néhány évvel ezelőtt egy székelydályai kirándulás alkalmával átélt élmények hatására határozta el több pécsi rotaris, hogy megpróbál közreműködni a székelydályai református templom értékes kincseinek megmentésében. Felismerték akkor, hogy egy elszegényedett, elnéptelenedés útjára lépett település számára rendkívül fontos, hogy történelmi értékei is megőrzödjenek, hogy ilyen irányú kezdeményezéseikhez a távolból is segítséget kapjanak. A templom helyreállításának elősegítése érdekében vette fel a kapcsolatot a székelyudvarhelyi rotarisokkal a Pécsi Rotary Club 2010-ben. A megtapasztalt együttműködőkészségük és segítő szándékuk volt a garancia arra, hogy a 2010. augusztusában közösen szervezett székelyudvarhelyi jótékonysági est is ráirányítja a figyelmet a székelydályai templom helyreállítására. Az udvarhelyi jótékonysági esten Benkó Sándor a Rákóczi Tárogató Egyesület tagjaival közösen adott koncertje adott felejthetetlen élményt a hallgatóságnak.

A két klub közös munkájának eredménye, hogy 2011. május 13-án Székelydályán felavatják a templom helyreállított orgonáját. A székelydályai projekt sikerét látva a pécsi rotaristák úgygondolták, hogy ezt a kezdeményezést itthon is folytatniuk kell. Ennek jegyében kerül sor a pécsi jótékonysági koncertre 2011. május 7-én a kertvárosi református templomban, melyen fellép a teljes Benkó Dixiland Band. Bizonyára minden hallgató részére zenei csemegét fog jelenteni a tárogatósok előadása is. A koncert bevételét a pécsi Rotary Club a műemléki védelem alatt álló baranyai Kórósi Református templom felújítására, valamint a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika onkológiai osztályának támogatására kívánja fordítani. A koncertet követő vasárnap 11.00 órakor az ormánsági Kórós Református templomában tárogatósok kíséretével istentisztelet lesz, melyre a rendezők szintén minden érdeklődőt sok szeretettel várnak.

A program alapján megalapozottnak látszik, hogy a jótékonysági koncert minden hallgatója számára örömteli zenei élményt fog nyújtani. A koncertélményen túlmenően minden belépőt vásárló azt a jóérzést is magával viheti, hogy egyúttal hozzájárult a meghirdetett jószolgálati célok megvalósításához is.

(dr. Prof. Botz Lajos írása)