Ambassador Club Pécs - Klubnap 2011-12-07-én Mehmet Başarannal

Amikor Pécsről hallok, mindig dobog a szívem.

Mehmet Başaran, a Török Hírügynökség újságírója, hivatalos török tolmács, idegenvezető, újságíró, az Ambassador Club Pécs mai napi meghívott vendégelőadójából szaladt ki a szó, amikor a Klubestünkre indultunk.

17 éves volt, amikor a szíve hölgye, akivel ma is boldog házasságban él, Magyarországra vonzotta, ugyanakkor török is maradt, és életét a két nép közti barátság elmélyítése tölti ki.

„Kettő nép van a világon amelyik megülte a lovat és közben visszafelé tud nyilazni; a magyar és a török.” – hangzott el előadásában. „A két nép kapcsolata nem a törökök 150 éves uralma alatt alakult ki, hanem a 896 előtti időkből” – mondotta többek között Mehmet Başaran.

Rekord létszámban vett részt a klubtagság az előadáson – ketten hiányoztak csak a pécsiek közül, és eljöttek ketten az alakuló kisbéri klubtól, valamint Kertész Attila Ambassador díjazottunk (és egyben tiszteletbeli tagunk) is kíváncsi volt vendégünk mondanivalójára.

Başaran úr pedig mintha plusz erőt kapott volna a láthatóan érdeklődő hallgatóságtól; színesen, vidáman, nem tudálékosan, de érezhetően magas szintű felkészültséggel ismertette meg velünk a mai Törökországot. A közös török-magyar történelmi múlt csak felvezető volt ahhoz, hogy mit gondol a török ember a magyarokról; érdekességként elhangzott, hogy amikor egy magyar sportoló egy másik nemzetbélivel küzd, akkor a törökök egy emberként a magyarnak szurkol.

Ugyancsak meglepő érdekesség volt az, hogy Törökországban 6 külföldi személyiségnek van szobra, és ebből 5 magyar. Megdöbbentő volt, amikor azt mondta Mehmet Başaran, hogy ha Trianon idején a magyaroknak lett volna egy Mustafa Kemal Atatürkjük, akkor ma nem 93ezer km2 lenne a területe az országnak.

Sokat hallottunk Atatürkről, a latin abc bevezetéséről, a szultánság eltörléséről, vagy akár a gróf Széchenyi Ödön török tűzoltóság szervezési munkáiról.

Nem csak a múltban leledzett előadónk, hanem otthonosan mozgott a mai kereskedelmi kapcsolatok területén is (felkészültségének alaposságára jellemző, hogy a tegnapi napon kérte le a kereskedelmi attasétól a legfrissebb külkereskedelmi adatokat, hogy elmondhassa nekünk). Őszintén beszélt arról is, hogy igaz ugyan, hogy Törökország kérte az Európai Unióba a felvételét, de ez inkább csak egy kényszerlépés volt, igazán sem a politika, sem a nép nem akarja, és a jelenlegi gazdasági krízis-események csak ráerősítenek erre a nemleges szándékra.

Törökország kimagasló, 9,3%-os gazdasági növekedést tudhat magáénak, és a terveik sem csekélyek; 10 éven belül a világ 10 legnagyobb gazdasága közé szeretnének tartozni (jelenleg a 26. az ország a rangsorban).

Szó került a geopolitikai helyzetükről, a kurd problémáról, a város és a vidék közötti – ma még – nagy távolságról, a kulturális fellendülésről, a GDP legnagyobb részét előállító turisztikai ágazatról. Megtudhattuk azt is, hogy Törökországban tilos a többnejűség, bár a vallás 4 feleséget engedélyezne; a török ember ezzel úgy van, ha van pénze valakinek, akkor tartson el több hölgyet, de gondoljon arra, ha az egyiknek megtetszik egy fejkendő, akkor a többinek is venni kell, és igaz ez átvitt értelemben is…

Rengeteg, rengeteg kérdést kapott Mehmet Başaran, a hallgatóság is felkészült a török, iráni, kurd, orosz, szaudi helyzetből, csak úgy záporoztak a kérdések, amelyre mindre kielégítő választ tudott adni előadónk, miközben a vacsoráját is csak éppen el tudta fogyasztani.

A hallgatóság elégedett dobogással köszönte meg a színvonalas, érdekes, szórakoztató, tanulságos előadást.

Ezt követően kisbéri barátaink mondták el, hogy már 6 biztos tagjelöltjük van, és további 4-6 személy közeljövőbeli válaszára várnak, hogy hamarosan az egyesületek számára előírt legkisebb törvényi létszámmal hivatalosan is megkezdhessék klubéletüket.

A kisbéri „beszámolót” követően a tagság megválasztotta a jelölőbizottságot Héder Sándor (jelölőbizottság elnöke), Seres László és Kovács Tibor (jelölőbizottsági tagok) személyében, mivel az alapszabályunk értelmében 2012. január 04-én beszámoló és tisztújító ülést kell tartanunk. A jelölőbizottság tagjai elosztják egymás között, hogy ki, melyik klubtaggal beszélget a klubról, a tisztségviselőkről.

A tagság úgy határozott, hogy 2011. december 29-én, 17 órai kezdettel tartja hagyományos, évzáró „Malackodását”. A helyszínre és a menüsorra a tagoknak 2011. december 14-ig lehet (és kell) javaslatot tenni emailben, az elnökség email címére.

Ugyancsak 2011. december 14-ig várja az elnökség a 2012. évi klubprogram-javaslatokat, melyet az új elnökség számára átad, hogy a januári közgyűlésen azt is „törvényerőre” lehessen emelni.

Szép, fárasztó, de nagyon tanulságos és hangulatos estét követően köszöntek el egymástól a klubtagok, kellemes és nyugodalmas ünnepeket kívánva egymásnak.

[nggallery id=19]