dr. Naszály Attila, NAC Magyarország alapító tiszteletbeli elnökAz ez évi nagy Nemzetközi Ambassador Találkozó, június 2?5 között, Berlinben volt. Itt tartották az IAC  Küldöttgyűlését  és itt ünnepelték a Német Ambassador Club  50 éves évfordulóját.

A magyar Ambassadorokat  dr. Naszály Attila Alapító Elnökünk képviselte.

Erről az eseményről beszélgetünk Attilával.

Milyen clubélményeket szereztél Berlinben?

Az elmúlt 30 év alatt jónéhány nemzetközi clubtalálkozón részt vettem. Talán a berlini volt legimpozánsabb. Ebben szerepet játszott az is hogy a találkozó jó alkalom volt a házigazdáknak bemutatni az átépített Berlint.

És van mit megmutatni?

Bizony van. Elképesztő építkezések történtek. Hihetetlen beruházásokkal  kivánták Berlint a világ egyik új  kulturális központjává tenni. Ez sikerült is.

No, és az Ambassador?

Közel 500-an gyűltünk össze egész Európából, sőt a világból. A legfontosabb clubesemények a belvárosi Grand Hotel Esplanade konferenciatermeiben, a legünnepélyesebbek a Kaiser Wilhelm Gedechtnis-Kirche-ben  zajlottak.

Mik voltak ezek az események?

A clubelnökség a lényegre tört, nem a kedélyességre helyezte a hangsúlyt.

Az eddigi, sokszor megértő magatartásán túl, most bizony számonkért.  Jónéhány  küldöttet a szőnyeg szélére állítottak és magyarázatokat kértek.

Mit kellett  magyarázni?

Egyrészt a tagdíj átutalások késedelmeit, másrészt bizonyos információs adósságokat. Miért nem tudni bizonyos clubok működéséről semmit ?

A mi magyarázataink ?

Szerencsére mi (magyar Ambassadorok) nem kerültünk ilyen helyzetbe. Sőt, elismeréssel nyugtázták beszámolómat. Kedves emlékként emlegették a tavalyi pécsi  Elnöki Találkozót. Emellett jó tapasztalatként, eredményes szervezési megoldásként ismerték el  a pécsi szakmai  műhelymegbeszéléseket.

Az ünnepély és protokoll?

A Vilmos Császár Emlék Templomban hallgattuk az ünnepi beszédeket. Elsősorban a Bundestag Kulturális Bizottságának Elnöke, prof. Monika Grütters köszöntötte az Ambassadorokat. Aztán a clubelnökség adott át Ambassador díjat – ?Tolerancia és Nemzetközi Megértés Díj ? – egy Fogyatékos Gyermekekért Tevékenykedő Alapítvány vezetőinek.

Tényleg, mi milyen ajándékot vittünk?

Mint tudjátok, nekünk van egy Ambassador érmünk. Ennek a kliséje alapján mindig tudunk aktuális, látványos és értékes arany- és ezüstérmeket csináltatni. Egyik felén mindig a magyar Ambassador jelképei, a másik felén az aktuális, most az 50 éves német évfordulót méltató, bevésések. Úgy érzem értékelték, nem mindennapi ajándékunkat. (Megjegyzem, ezt az érem megjelenést 1996-ban mi találtuk ki az egész nemzetközi Ambassadorban.)

No, és a kedves, régi barátok?

Nagyrészt megvannak. Kissé meghajolva bár, de törve nem.

A mi ? Keresztapánkat?,  Helmut Clausst, tüntették ki Örökös Ambassador Elismeréssel. (Sokszor járt Magyarországon, tavaly is Pécsett.) Teljes joggal. Helmut elmúlt 80 éves, de pilótáskodik és tengeri búvárkodik. Ő tanúsítja, hogy az Ambassador életmód  –   jól konzervál.

Egyébként mi újság az  Ambassadorban?

Be kell vallanunk, a jellemző átlagéletkor  –  egyre tiszteletre méltóbb….  A clubalapítási kedv – egész Európában – jó ideje érezhetően megcsappant. Valami megváltozhatott a társadalmi közérzetekben. Az Ambassador apákat, nem igazán követik az Ambassador fiúk.

Ugyanakkor próbálkoznak új programokkal. Elindul egy Ambassador Ifjúsági Program. Megjelennek Ambassador Ösztöndíjak.

Hol tart Közép-Kelet Európa?

Jelentős visszaesések történtek. Az elmúlt 15-20 évben lelkesen alapított clubok közül a legtöbb eltűnt. Most 1-2 cseh, illetve ukrán clubtársat láttam. A többi néma csend.

Mi magyarok még kihúzhatjuk magunkat. Akik vagyunk mégiscsak létezünk, működünk és alapjában igazán baráti közösségként tudjuk karban tartani  clubtagságunkat. Alakulgat  új club is. (AC Duna ? ennek három tagja, látogató-vendégként, részt is vett a berlini  rendezvényeken.)

Merre tovább?

Több jele van annak, hogy osztrák szomszédaink, a korábbinál jobban érdeklődnek irántunk. Ezen baráti megnyilvánulásoknak kellemes terepe lesz, hogy jövőre az Osztrák Nemzeti Ambassador lesz 50 éves. Már most  tudjuk mondani, hogy 2012. szeptember 13-15-én Bécsben lesz a Nagy Clubtalálkozó.

Fel tehát Bécsbe, használjuk ki a közelséget! A  földrajzit és a clubközelséget is. Használjuk ki a szomszédságot.

Kedves  Alapító  Elnökünk !

Akkor emeljük a közelünkbe lévő poharakat a legközelebbi Ambassador  találkozóra!