Ambassador  Club                                  Ambassador  Club

Ambassador Club Budapest

Kedves  Clubtársunk  !

A legutóbbi clubestén, a határozatképességhez elég, máskülönben szerény számban ültük téglalapba a jó öreg clubasztalt. Az egyre kritikusabban megítélt vacsora után vártuk a előadást. A téma a mindig vitalehetőségekkel biztató gazdaság volt. Ez a téma sohasem érdektelen és sohasem megnyugtató . ?Most is Rózsahegyi Gyuri barátunkat  kértük fel előadásra, aki  lassan 10 éve képezgeti gazdaságtani  ismereteinket.

Bizonyára nem véletlenül, nem a napi történésekre koncentrált. Egy meglehetős széles gazdaságtörténeti ? kultúrtörténeti távlatból próbálta értelmezni, hogy is van az, hogy: ? Mi mindig mindenről elkésünk ?! Vajon elegendő-e a költő azon vélekedése , hogy: ? Mi biztosan messziről jövünk ?  és talán emiatt: ? Fáradt, szomorú a lépésünk?.

Igen, lépésszomorúsági mutatók  szempontjából, érezzük, rosszul állunk.

Ezt a lépéskedvetlenségünket részben menti, hogy látjuk az igazi, jelentős tőkék felhalmozhatóságának környékéről már évszázadokkal korábban elkeveredtünk. Az se nagy vigasz, hogy az egész régiós környezetünkben másoknak sincs sok oka, lendületes díszlépésekre.

Így aztán csak hallgatjuk miféle okos magyarázatok vannak.

Érteni véljük, hogy nem nekünk kedvez Kondratyev-féle hosszú világgazdasági ciklus, számunkra valahogy hosszabb a klasszikus válságciklus, nem reménykedhetünk a Polányi féle átalakulás elméletekben, érezzük perifériás helyzetünk  nyomorúságát, szinte magától értetődőnek tekintjük állandó nagyarányú tőkehiányunkat, és csak lesünk, hogy mennyire immaginárius egyenlőtlenségekbe keveredünk.

Így tehát a Nagy Magyar  Lépésvalóság: egy állandó történelmi lépéshátrány. Valahogy nem tudunk feliratkozni a táncoslábú nemzetek kívánatos táncrendjébe.

Más ! A többször is meghirdetett tiszakécskei kirándulás lehetőségével csak néhány clubtársunk tudott élni. Nekik viszont kellemes volt a club-weekendjük. A tiszakécske-kerekdombi kis üdülő  meg próbál  feléledni.

Új , viszonylag fiatal, ambiciózus gondnoka megkísérli széthúzni a szezont, az eddig megkedvelt adottságok mellett többféle, eddig nem lévő szolgáltatást vállal pl.: állandó reggeli, ebéd, vacsora lehetőséget. És, elég jó reggelit, ebédet, vacsorát.

Apropó vacsora! Az utóbbi években, mindnyájunknak volt alkalma megismerni a Rozmaring konyha kínálatát. Ezt a sokat használt  étlapot különféle elnézéssel kezeljük. De van néhány gourmet hajlamú clubtársunk akit már nem lehet a rozmaringgal megetetni. Ezért kisérletet teszünk törzshely változtatásra. Egyenlőre csak finoman tesztelünk. A kiszemelt, ajánlott új hely, bizonyos: ?Gong  Étterem?,  ? Mélyen a Vár alatt ”  –  mondja a költő , a Hunyadi János utcában.

Elméletileg van internetes elérhetőségük is, van lehetőség előzetes étlap-mustrára  !

Hát  akkor –  ahogy az angol királynő szokott kedélyeskedni  – : a puding próbája az evés !

 A fentiek alapján örömmel hirdetjük, e havi rendes clubtalálkozónk pontos időpontja :

 Október  20. / Clubcsütörtök /

  Kezdete:  18  óra   !

                   Helyszín : Gong Étterem-Kávéház

                   1011 Budapest, I. kerület Hunyadí János utca 9.

Témáink:

  1. Aktuális Ambassador Információk
  2. Ambassador  beszélgetés:  Ritka témák: kémkedés,hazaárulás! Vendégelőadó: dr. Gálszécsy András ny.miniszter, alapító  clubtagunk
  3.  Egyéb

 Amint azt a tisztelt clubtagok tudják, pécsi  clubtársaink 1993 óta alapítottak egy Ambassador díjat. Ezt minden év októberében adják át. A 20011. év díjazottja: Kertész Attila, Liszt-díjas karnagy úr.

 Clubkincstárosunk  szintén ezúton küldi – kincstári optimizmussal teli – e havi üdvözletét. Felhívja a figyelmet a híres közgazdász, F. von Hayek mondására: ? ha egy krízis lehetőségéről  kérdeznek, visszakérdezek: befizettétek már a clubtagdíjat?”

Ami a többit illeti, azt megbeszéljük majd a clubban!

Kelt, Óbudán,2011.október avagy Mindszent havának 12.napján

Ambassador  üdvözlettel

                                                                  Fekete   János  s.k.

                                                                       Clubtitkár

                                                                      dr. Seregélyesi János s.k.

                                                                     Clubkrónikás