Ambassador Club                                            Ambassador Club

                         Ambassador Club  Budapest

 Kedves  Clubtársunk!

A nyári clubszezonoknak megvannak a maguk clubhangulati  vonzatai. Ha Montesquieu úgy vélte, az éghajlatok természete összefügg a törvényhozások szokásaival és ezért is különbözik a különféle éghajlatok alatt élő emberek mentalitása egymástól – akkor talán ki lehet ezt a tudományos vélelmet vetíteni a szezonális clubhangulatokra is.

A meleg éghajlatokban /Montesquieu szerint/ nagyobb a vágy az élvezetek iránt. Fokozottabbá válik az igény a változatos ételekre és italokra, megnövekszik az érdeklődés a nők iránt, természetesebb megoldásnak  tűnik akár a többnejűség  elfogadása is.

Végigtekintve a budapesti Ambassador életkorfán, a clubnyár montesquieu-i megfigyelései inkább az étel és italvonzatokban érhetőek tetten. /Más szempontból, jöhet itt már akár kánikula is ? /

Egészítsük ezt ki, a jó éttermek iránti állandó keresletekkel. Amint azt látjuk, törzshelyünk büszkén készül nyitásának 20.évfordulójára.

Húsz esztendő Óbudán, talán nem hallatszik rosszul, noha aki  hajlandó belemerülni csak az óbudai vendéglátás  történetébe az láthatja, 20 év mindössze egy előétel vagy aperitif  a vendéglátás-történelem  végtelen lakomáján.

A tervezett ünnepre tekintettel, most ne Wittman?fiúskodjunk a  Rozmaring konyha esendőségeivel. Egy Ambassador, sok szempontból elnéző.

Noha tekinthetnénk, de ne tekintsünk, egészen az aquincumi  légiók kedvenc vendéglőkapujáig.

Az utóbbi 100-150 év óbudai, tarkabarka asztal históriája is elég gazdag. Pedig hol vannak már az egykori Lebhardt, Müller, Raab, Pfeiffer vagy Schrapler vendéglők  hangulatai ?

Kedv s öröm röpkedtek?

Csak a Fő téren, volt egyszer egy Weber /most dél-kóreai cukrászda?/, egy Nedeczky /most okmányiroda? /, egy Mersch Konrád  féle: Inga Óra /most alapítványi szoba? /, egy Postakocsi /10 éve különféle ötletű átalakítgatások   alatt…/, A Központi Kávéházról nem is beszélve  /Ennek a helyén most az  ?Új  Sípos” próbálkozik /.

A Rozmaring helyén évtizedekig egy fapados ?Goli kisvendéglő? volt, utalással a közelben lévő Goldberger gyárra, bár több köze volt a szomszédos kajak-kenu sporttelephez.

Az utóbbi két évtizedben viszont, az új vállalkozó-tulajdonos /Szabó Lajos úr / nem kis ambícióval, talán felemás belsőépítészi álmokkal, de garantáltan az egykori  limes menti,  mégiscsak gasztronómiai őrhelye.

Óbuda évszázados hagyományait tekintve, ne siessük még el számlakérési  ítélkezéseinket.

Viszont  kevéssé lehet elsietéssel vádolni a tiszakécskei kirándulás projektet.

Visszatérően itt lebeg felettünk az ez évi tiszakécskei clubhétvége vonzata. Ennek minden emlékével, ennek minden ígéretével. Legutóbb abban maradtunk, hogy szeptember 16-18-i hétvége a lehetséges időpont –  ami egyben a fürdőévszak záró időpontja is. Ez az időpont úgy tűnt, a legtöbb családnak megfelelő. Mint tudjuk, van új gondnok, van új Józsibácsi  /Bazsó József úr/. A fenti időpontot jeleztük felé, de Ő azért kicsit gyanakvó, ezért személyes  bejelentkezéseket  kér! /Nem ismer még minket ? / Ennek elérhetősége: www.kerek-domb.hu.

Ezt tehát nem lehet kikerülni. Meg kell tenni.

Mindezen  kultúrtörténeti  merengések  viszonylatában  hirdetjük az e havi rendes  clubtalálkozónk  pontos időpontját :

                          Augusztus  25. / Csütörtök /

                     Helyszín : Rozmaring kertvendéglő

                                    óbudai rakpart

                    Kezdete :  18  óra  !

 

Amint megszoktuk, részben az augusztus 20-i  ünnepségek közelsége, részben a nyaralási szokások  miatt, augusztusban szerencsésebb, ha a 3. csütörtök inkább a 4. csütörtök.

Addig is Kellemes Augusztus 20-i Ünnepeket Kívánunk !

 

Kelt, Óbudán 2011.augusztus, avagy Kisasszony havának 17.napján

 

Ambassador  üdvözlettel:

Fekete János  clubtitkár
dr. Seregélyesi János clubkrónikás