Ambassador  Club                                          Ambassador  Club

                          Ambassador Club Budapest

  Kedves  Clubtársunk !

A legutóbbi clubesten egyharmados kisebbséggel képviseltük magunkat. /Mint emlékszünk: Összesen 12-en vagyunk!/ Megvacsoráltunk, elsörözgettünk  és a helyünkön maradtunk –  egészen a zápor kitöréséig.

Egyébiránt, telik- múlik a Nyár. Másabbiránt ez egy igen nézhető Nyár. Nézhettünk nemzeti labdarúgó válogatottunk befolyásától mentesen, semleges érzésekkel egy Labdarúgó EB-t , és  nézhettünk pozitív sport-stressektől telítve egy nagyszerű Olympiát. /Talán még egykori, nem teljesen kihasznált testnevelési óráink esetleges lehetőségei is felmerengtek bennünk. Lehet, hogy szegény tornatanárainkban volt a hiba ?.?/

Akkor nézzük most az Ambassador állását.

Clubérzéseinket átlengi egyfajta hiányérzet, az aktuális közös clubélmények hiánya, elmaradozása . Persze a clubüléseket megtartjuk, bizonyos témákat is terítünk, de? Okosabb nem jutván eszünkbe, az általában bevált clubkirándulásokat kezdeményezzük. Valahogy nem hallatszik kellő hurrázás. Korábban azt gondoltuk, hogy nyugdíjas koraink táján feltehetően több szabadidővel rendelkezve, kötelezettségektől kevéssé terhelve, patinás clubéletünk reneszánszát fogja élni. Alig lesz más dolgunk, mint club-bulikat rendezni. Nos túlnyomórészt megérve ezt a nehezen minősíthető életkort, mégis azt látjuk, talán minden korábbinál  nehezebben egyeztethető, egy végre mindenkinek megfelelő hétvége.

Más !

Amint feltehetően köztudott, osztrák clubtársaink szeptember 13-16-án,  Bécsben  rendeznek Nemzetközi Ambassador Clubtalálkozót. A közeli, bizonyára elég jól ismert helyszín ellenére, a pesti csapatból ?tudtunkkal – ez a program sem érintett meg senkit.

Pedig jól karbantartott nemzeti Clubkincstárunkból most, bizonyos költségtérítésre is lenne lehetőség. Reméljük a nemzeti Ambassadorból azért lesz vállalkozó , akin eluralkodik a szomszédság kedves érzése és csak bekopog a szomszédos bécsi  Ambassador ajtón.

Mi pedig, valamikor szeptember idusán, talán ismételten megkisérelhetnénk egy tiszakécskei club-week-end-et. Nem kell versenyeznünk az  egykori császárváros néznivalóival, a kécske-kerekdombi termálva merülve is át lehet érezni egy megfelelő mértékű gemütlichkeit-séget.

Ehhez az érzéshez kapcsolódva beszélgessünk tovább, törzshelyünk a Rozmaring  sörválasztékáról. Tehát amint már korábban is mondánk az itallapon csapolt sörben, a Dreher a Pilsner Urqell és a Kozel  az ajánlat. Ez minimálisan elfogadhatóan reprezentál egy átlagos Közép-Európai városi sörkínálatot.

Most nézzük közelebbről csak a Pilsner Urqell korsót. Az egyetemes újkori összehasonlító sörtörténetben is ez az egyik legnevesebb márka. Köszönhető ez egy derék, kivételes intuíciójú  cseh sörmesternek, bizonyos Joseph Groll-nak  úrnak. Ő volt  az aki a nyugat-csehországi Plzen  városában és sörgyárában ki kisérletezte 1842-re  ezt  az íztipust. Ez aztán a világ egyik legmeghatározóbb sörtipusa lett. Viktor Hugotól tudjuk milyen fontos életünkben a jóíz.

? Ezért hajlandóak vagyunk áthágni  jóerkölcsöt, józan észt és udvariasságot ?? Joseph Groll mestert  tehát a világ jótevői közé számíthatjuk. A pilseni sör színe aranyló, íze kellemesen kesernyés. Ezt az ugyancsak kiváló minőségű helyi komló megfelelő arányától kapja. És persze jó itt a környéken az árpa is, a víz is és nemcsak Kőbányán, erre is van kellő méretű barlangrendszer a hűtéshez. /A Pilsner Urqell  nem mást jelent mint : ?pilseni ősforrás ?. A csehek inkább   ?Prazdroj?- nak   szeretik nevezni./

Az érthetően nemzetileg elfogult cseh belgyógyászok gyógyszerként is felírják a Pilsnert.  A beteglátogatási szakirodalomban feltűnő hogy ezek a cseh betegek milyen türelmesen viselik betegségüket? Nevezhetjük ezt az italt igazi ?Csehikumnak?, vagy akár ? Bohémikumnak?  is.  Nemzeti büszkeség. Már a csapolása sem mindegy, a csapolás ritusa etikett-szerűen szertartásos. Másodpercek alatt lelepleződik a képzetlen csapos, aki aztán a söröző társadalma jogos megvetésének lesz kitéve. A sörértő közvélemény ilyen tökéletlenkedés láttán, indokoltnak tartja a kontár csapos azonnali, indoklás nélküli  elbocsátását. /Komoly lobby- igény van rá, hogy ezt rögzítsék a cseh Munka-törvénykönyvben is?/

Ami minket Óbudán illet, mikor pilseni habjainkba révedünk, tudjunk róla hogy ez évben, már éppen 170 éves sikertörténetbe kortyolgatunk.

Mindezen kívánatos hangulatok hatása alatt, örömmel hirdetjük,  hogy  e havi  rendes clubestünk pontos időpontja :

                           Augusztus  23. / 4.Csütörtök /

amit nyaralási szokásainkhoz való alkalmazkodás céljából, szokásosan egy héttel továbblapoztunk az Ambassador naptárban.

                          Helyszín: Rozmaring Kertvendéglő

                         Kezdet :  18  óra  !

 A közelgő Állami Ünnep alkalmából hivatkozunk  Szent István királyunk  ? Intelmek ? c. művére, ami szerint: ?Minden teremtmény égen s földön törvényeknek engedelmeskedik?? s megvannak a törvényei a konyhának is, valamint  az ünnepi ételek s italok jóságának is . Hajlunk arra, hogy a rossz szakács egyben törvényszegő, s mint ilyen legalább arra ítéltessék, hogy egye csak egye, a maga főztjét.

De István idejéből ismerünk jó szakácsokat is a pannonhalmi monostorból. Az Ünnep alkalmából idézzük fel fennmaradt neveiket:

Süldő, Ehellős, Zavarog, Tyulok  és Szombat nevű mesterszakácsok kedves emlékek az egyébként  szigorú XI.századból.

Egyébként államot és clubot csak jó konyhára érdemes alapítani !

Kelt, Óbudán 20012.augusztus,  avagy Kisasszony havának  15. tehát Nagyboldogasszony napján.

                                                       Ünnepi  Ambassador üdvözlettel

                                                            Fekete János clubtitkár       dr. Seregélyesi János clubkrónikás