RAC Pécs Klubnap 2012-05-02 -dr. Gazdag László: A fejlődés természete

A „májusi nyár” elöl a Pátria teraszára menekült a viszonylag csekély számú, de lelkes tagság – azaz, némi enyhet jelentő sörözgetéssel, és laza beszélgetéssel mulattattuk a Klubnap hivatalos kezdetéig az időt.

A kezdés előtt néhány perccel aztán teljesen váratlan dolog történt; egy női hölgy, a mi Jucánk jelent meg a teraszon, az ő Kondor Tamásával, a klubelnökünkkel. Mivel a teraszt közfelkiáltással – átmenetileg – a férfi klub tagjai klubon kívüli területnek minősítették, ezért Juca és Tombarát közösen, együtt, és névre szólóan, esküvőjükre invitáló nyomdai irományt osztott szét közöttünk, nyomatékosítva, hogy minden klubtagot és partnerét elvárnak az örömteli eseményre.

„Civilizációk, avagy a fejlődés története” volt mai előadónk, dr. Gazdag László előadásának címe. Barátunk, klubtársunk – dr. Kállai Sándor – javasolta a mai nap gerincét adó programját, azaz ő volt a témaválasztó és főszervező. Köszönjük szépen.

Számos tudományos értekezés, publikáció megjelenése után ? és azokkal párhuzamosan ? sajátos szempontú, különös történettudományi művet alkotott dr. Gazdag László. Kötete az emberi civilizáció fejlődését boncolgatja olvasmányosan és izgalmasan. A könyv rögtön azzal lep meg, hogy legelőször is újragondolja, mi is a fejlődés definíciója. Arra a rendkívül nehéz és összetett kérdésre keresi a választ: van-e a fejlődésnek valamiféle célja, és vajon mi lehet az.

Barátunk ezekkel a szavakkal ajánlotta figyelmünkbe a könyvön keresztül az előadót, egyben a nem könnyű szerteágazó témát is.

Örömmel nyugtázhattuk a nap végén, hogy a választásunk sikeres volt; mind az előadó személye, mind az előadása, mind pedig a téma sikeresnek bizonyult. A világot ugyan nem sikerült teljesen megváltanunk, de tartalmas gondolatokkal gazdagodtunk.

Az a bizonyos könyv, amely Barátunkat „megihlette”, dr. Gazdag László: A fejlődés természete című könyve volt, amely Nagy Bandó András Barátunk, Ambassador Díjazottunk és tiszteletbeli klubtagunk , Szamárfül Kiadójának gondozásában jelent meg 2011-ben. Egyetemi tananyag is, de  annak is nagyon hasznos olvasmány, aki már régen kinőtt az iskolapadból, de érdekli a körülötte lévő világ múltja, jelene és jövője, vagy éppen a fejlődésének célja.

dr. Gazdag László az Ambassador Club Pécs klubnapjának előadójadr. Gazdag László önéletrajza
(Forrás: Tarandus Kiadó)

1953. március 19-én született Pásztón. 1971-ben érettségizett a gyöngyösi Mezőgazdasági Technikumban. 1978-ban a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem pécsi kihelyezett tagozatán, agrárszakon diplomázott.

1981-ben közgazdaságtanból egyetemi kisdoktori fokozatot, 1999-ben kandidátusi fokozatot szerzett ugyanitt. 1978-1989 között a szekszárdi KSZE Növénytermelési Rendszer közgazdasági osztályvezetője, főként elemzéssel foglalkozott.

1989-1999 között a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán adjunktus, majd 1999-2009 között egyetemi docens. 2009-től a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi Illyés Gyula Főiskolai Karán, 2011-től a Kodolányi Főiskolán oktat. 12 könyve jelent meg eddig nyomtatásban, ebből két tankönyv. Szakmai publikációi (cikkek, tanulmányok) száma meghaladja a 150-et, egyéb publikációi száma az ezret.

Megjelent könyvei:

 1. Átváltozások az Elbától keletre és nyugatra (1994)
 2. A relativitáselméleten túl (1995) Angol nyelven: Beyond the theory of the relativity (1995)
 3. Homályos zóna (2001)
 4. A hárompólusú világ erővonalai. Társszerző. (Gazdag L. ? Baka J.) (2002)
 5. A teremtés titka (2004)
 6. A Bokros-csomag mítosza és a valóság (2007)
 7. A világűr meghódításának első 50 éve. Társszerző. (Gazdag L. ? Mészáros I.) (2007)
 8. A közgazdaságtan alapjai (2007)
 9. Magyarország úttévesztése (A rendszerváltás közgazdaságtana) (2009)
 10. A menedzsment alapjai (2010)
 11. A fejlődés természete (Civilizációk). (2011)
 12. Van élet a halál után (?) (2012)

László Ervin filozófus: The Connectivity Hypothesis (New Yorki Állami Egyetem, 2003) című könyvéhez matematikai-fizikai függeléket írt. A teremtés titka című könyve két előszavát László Ervin és Hernádi Gyula író írta. A Van élet a halál után (?) című könyvéhez szintén László Ervin írt előszót.

Főbb kutatási területei:

 • makrogazdaságtan, a monetárszféra és a reálszféra kapcsolata,
 • történetfilozófia (fejlődéselmélet),
 • a filozófia, a vallás, a természettudomány (modern fizika) kapcsolata.

 [nggallery id=24]