heart-stethoscopeNem csak az időjárás, hanem a klubhangulat is forró volt az Ambassador Club Pécs hivatalos klubnapján, így nem lehet azon csodálkozni, hogy a közös vacsorát sokan (leginkább a gépkocsival érkezők) jeges finomsággal – eper-, citrom-, vanilia- vagy csokoládé fagylalttal zárták. 🙂

Horváth Arszlán, dr. Lustyik György és dr. Síkfői Tamás barátaink igazán sajnálhatják, hogy a mai klubnapon nem vettek részt; dr. Sárszegi Zsolt egyetemi adjunktus tagjelöltünk remekbe szabott előadásáról, valamint Dobány Sándor keramikus művész Ambassador-ivókút tervének megvitatásáról (és, persze, a közösen elfogyasztott vacsorájról) maradtak le.

Haladjunk szépen, sorban, hogy mi is történt a Klubnapon:

Kovács Tibor elnök úr napirendet ismertető megnyitó szavait követően Keresnyei János úr, klubtársunk, mint a Nemzeti Ambassador Club Magyarország elnöke kért, és kapott szót. Ismertette a Nemzetközi Ambassador Club (IAC) vezető testületének Budapesten tartandó ülésének programját, helyszíneit, menetrendjét.

A júniusi találkozó programjához kapcsolódóan a tagságunkból többen részt vesznek a rendezvényen; az Ambassador Club Budapest és az Ambassador Club Duna fő szervezésében létrejövő találkozó keretében részt fogunk venni a budapesti barátaink rendkívüli klubnapján, továbbá a közös vacsorán, amelyet a Rozmaring Vendéglőben tartanak.

Ambassador Club Pécs - dr. Sárszegi Zsolt tagjeöltA Nemzeti Ambassador Club elnökét dr. Sárszegi Zsolt barátunk, tagjelöltünk érdekfeszítő 45 perces előadása követte. dr. Sárszegi Zsolt a Pécsi Tudományegyetem Szívgyógyászati Klinikájának adjunktusa, akinek a szakmája egyben a szerelme is lehet, mert olyan forrón, érdekesen adta elő a katéterezés forradalmát, hogy még az is meredten figyelte, szívta magába a sok információt, aki örök életre rendezkedett be, és eddig be is jött neki… 🙂  🙂

A viccet félretéve, dr. Sárszegi Zsolt megerősítette, hogy továbbra is vezető halál ok Magyarországon (a daganatos betegségeket megelőzve) a cardiovascularis rendszerrel (szív- és érrendszerrel) kapcsolatos betegségek.

A rizikó faktorok közül azonnal tudta mindenki, hogy az elhízás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás mellett a stressz ami élen járnak, de azért azon meglepődtünk, hogy nagyjából háromszáz egyéb tényező is közrejátszhat a nem kívánt, hirtelen halál mielőbbi elérésében. Tény és való azonban, hogy a megelőzés (lenne) az, amivel sokat javíthatnánk életkilátásainkon. Ahogy előadónk mondotta volt: nagyjából 120 éves kor elérése van génjeinkbe kódolva, de mi, emberek, nagyon sokat teszünk azért, hogy a valós életkorunk csak 70-80 év legyen… 🙁

Hallhattunk – és a kivetítőn láthattunk – a kardiológiai forradalomról, a technológiai fejlődésről. Elképesztő, hogy ma már a szív minden ága-bogát be lehet járni műszerekkel, mikrochip alapú, vezeték nélküli eszközöket lehet beültetni akár mindegyik szívkamrába, és ezek a mininél is minibb számítógépek összehangolják szervezetünk egyik legfontosabb szervének munkáját, kiküszöbölve számos rendellenességet.

Az út a rohamos tempóban fejlődő technológiai orvoslás irányába halad, küszöbön a nanotechnológia, de nem szabad soha szem elől téveszteni, hogy egy orvosnak mindig a szakmai intuíciója alapján kell dönteni arról, hogy a nano-forradalom melyik fegyverét kell, lehet, célszerű bevetni a küzdelembe.

dr. Sárszegi Zsolt nem véletlenül idézte a híres magyar professzor, dr. Haynal Imre Kossuth-díjas orvos, akadémikus, az endokrinológia és kardiológia nemzetközi hírű szaktekintélyének szavait, amellyel a beteggel történő beszélgetés, alapos kikérdezés fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen embereket kell gyógyítani, a lelket együtt a testtel, a testet együtt a lélekkel.

Ambassador Club Pécs - Dobány Sándor keramikus, előadónkDobány Sándor keramikus művész volt az estünk másik vendége. Katics József barátunk jóvoltából klubunknak – úgy tűnik – erős lehetősége mutatkozik arra, hogy Pécs történetéhez maradandó módon kapcsolódjék, szerényen csak úgy mondjuk: történelmi lábnyomot hagyhatunk az utókorra.

Pécsett, egy nagyobb beruházás keretében egy wake-board pálya építése zajlik. A létesítményben, illetve körülötte szabadidős tevékenységek is helyet kapnak, többek között egy rekortános, kivilágított futópálya, körbe a tó körül.

A futópálya kb. 1.200 m hosszúságú, és az „Ambassador futópálya” nevet viselheti. A futópálya induló/érkező oldalán pedig elhelyezhetünk egy ambassador jelképeket, feliratokat tartalmazó tereptárgyat.

És itt érkezik a képbe Dobány Sándor Pécs Város Művészeti Díjas keramikus művésze; „tereptárgyként” egy igazi Dobány kerámiát, egy ivó-pihenőpadot és/vagy ivókutat helyeznénk el a területre. Katics József elmondta, hogy az ivókúthoz a vízvezetéket, és a vízelvezetést elkészítik, és a vízmérőórát tartalmazó akna mellé felállíthatjuk az Ambassadorok Műtárgyát.

Dobány Sándort és munkáit sokan ismerik a társaságból, és ezért csak néhány porcelántárgyat, épületkerámiát mutatott be nekünk a kivetítőn, mielőtt a saját maga örömére készített tervek képeit villantotta volna fel (ezeket a terv-vázlatokat klubunk tagjai a levelezőrendszerünkön keresztül már megkapták korábban.)

Dobány Sándor terveit élénk vita követte; nem is annyira a látványon kerekedett a vita, hanem a bekerülési költségről, a későbbi üzemeltetésről.

 A vita nagyjából azon csúcsosodott, hogy Dobány Sándor munkássága, a műtárgy, mindent összevéve (anyagot és az alkotó szellemi tevékenységének ellenértékét) igen tetemes összeget tesznek ki, a többség úgy gondolta, hogy minimum 500ezer Ft körülre kell taksálni a költséget, ha a művész úr „megelégszik” a megjelenésének lehetőségével (pl.: Ha az útikönyvekben úgy említik a műtárgyat: Dobány Sándor: Ambassador ivókút, vagy Ambassador pihenő).

A tagság abban maradt Dobány Sándor úrral, hogy mi megküldjük számára az Ambassador emblémát, valamint azokat a szövegeket, amelyeket szeretnénk viszontlátni, és a kialakult vitában megismert véleményeket igyekszik szintetizálni, és kb. egy-két héten belül a tagság elé tárja az általa elképzelt megvalósíthatóság tervezetét.

 

A klubnapot néhány kisebb nagyobb kérdés érintőleges megbeszélésével zártuk, amelyek közül talán említésre méltó még, hogy a Facebook fiókunk működését át kell gondolnunk. Amíg erről nem beszélünk, addig a Facebook fiókunk működését felfüggesztjük (a felfüggesztés nem jelent törlést, csak átmenetileg a tartalmát nem lehet elérni, látni, olvasni a közösségi felületeken.