Ambassador Club Budapest törzshelyének helyet adó vendéglő névadó virágaKedves Clubtársunk!

2016. júniusi találkozónk már előrevetítette a Nyár, a szabadságolások, az utazások évadját. Nagyrészt utazásokról, idegen tájakról, távoli kultúrákról esett szó. Ezek a vakációs hangulatok, mintha kicsit megérintették volna a jelenléti létszámot is.

A Rozmaring a nyáron a kertben fogad minket. A Rozmaring kezdettől Kertvendéglőnek hirdeti magát. Ezt ilyenkor tudjuk leellenőrizni. Nem tudjuk, honnan származik a rozmaring névválasztás. Nem tudjuk, mennyiben kapcsolható Óbudához. Volt régen egy eléggé ismert Rozmaring presszó a Oktogonhoz igen közel. Ha jól emlékszünk, törzsvendégköre lelkes focidrukkerekből állt.

Aztán, valamikor a rendszerváltás táján eltűnt a belvárosi Rozmaring. De a név felbukkant Óbudán.

Ha jól tudjuk a virágnév kedvelt, közismert, de nem különösebb botanikai érték. Nem kötődik óbudai tájhoz, vagy dél-Pilishez sem. Nem a környék védett növénye, mint pl: a tavaszi hérics, a pézsmahagyma, vagy a tarka nőszirom. Hát bizony. Sajnálatos, hogy a vendéglőalapító nem mert egy olyan kezdeményezést vállalni, miszerint étterme büszke neve: Nőszirom Vendéglő!

De egy étterem jó híre nem csak ezen múlik. Ha vesszük a fáradtságot és végigtanulmányozzuk az egyre jobban elterjedt, szakértő kritikával is ellátott étterem kalauzokat, óbudai vendéglőt nem találunk ezekben. Az Óbudán szép számmal fellelhető, különféle étterem, vendéglő mostanában semmi különös, átlagon felüli gasztronómiai élményt nem kínál. És ezt a szakemberek észreveszik.

Pedig a köztudatban még mindig van egy fajta, „ Jöjjön ki Óbudára, egy jó túrós-csuszára „ (Copyright : Szenes Iván) vélekedés, ami talán több, mint az ártatlanság vélelme. Az óbudai valóság az, hogy nincs garantáltan jó túrós-csusza és halászlé sem. Pedig ezek nem bonyolult ételek.

Az óbudai kirándulások értelmét a XIX.század utolsó harmadától a jó és olcsó óbudai borok adták. Ehhez nagyon sokáig nem tartozott semmiféle konyha. Legfeljebb némi fűszer. A kiránduló hozta magával a maga kis fasírtját, rántott húsát, csirkecombját. A kezdeti jó hírű borozók, mind családnévhez kapcsolódtak: a Müllerék, a Raabék, a Weberék, a Berlingerék, a Prószék stb Igen ezek legendák voltak.

Ezekből egy maradt: a Kéhli! (1885 –től) A Kéhli Borháznak valószínűleg szerencséje volt. Közre játszott ebben a Krúdy kultusz, és más idecsábított neves művészvendégek Márai, Berda, Jávor, Csortos, Somlai, Latabár stb. Ittak itt politikusok is. Nagy Ferenc, vagy Balogh Páter. És mulatott itt a 90-es években több neves amerikai pl: Soros György is. Bizonyára híre ment volna, ha beugrik a nagybőgőbe. De nem ugrott. Pedig ki tudta volna fizetni. Mégha Stradivari nagybőgő is.

Persze, Kéhliéket is könyörtelenül elsodorta az államosítás. Ez talán rosszabb volt, mint a filoxfera. Borkészletüket megsemmisítette a háború. Lettek egyszerű, Észak-budai 4456-os vendéglátóipari izé. Meg Híd Vendéglő. Aztán az új idők táján (1989-90) egy ambiciózus vállalkozó megvette a család még élő tagjától a névviselés jogát és átépítette az eredeti, nem különösebben értékes épületet. És felhasználta, egyben újjáépítette, a hírnevet. Ha nem is előkelő, de drága vendéglőt csinált. Jópénzű, nosztalgiaéhes vevőkörnek. De Michelin csillag azért még nem ragyog Kéhliék padlása felett.
Ne felejtsük el a Kéhliék híres, Krúdy által is kedvelt bora : a zöldszilváni volt!

Visszakalandozva a mi Rozmaringunkhoz, nagy előnye a Duna part. Az ősi limes mente. A nyugati kultúra és a barbárság határa. Még a pannon oldalon. Mégha építészetileg nincs is kellően kihasználva. Érdekessége, hogy az étterem rövid időn belül átépíthető gáttá. 5-6 évenként szükség is van rá.

Az étlapon két „óbudai” jelzőjű étel szerepel: óbudai húsos fazék és óbudai fatányéros. Mindkettő autentikussága bizonytalan. Nekünk már az is elég, ha jók. Ha végigpillantunk az alkonyati Dunán, mi minden juthat eszünkbe. Hol vannak a római étlapok? Hol vannak a hun receptek? Hol vannak a honfoglaló főpincérek ? Végül is ki fizetett, kinek, és mivel?

Mindezen kertvendéglős gondolatok alapján örömmel hirdetjük, hogy a következő, rendes clubtalálkozó pontos ideje

2016. július 21. (Clubcsütörtök)
Helyszín: : Rozmaring Kertvendéglő  Óbuda, Duna part
Kezdet: 18:30

Clubestéinkre minden kedves Ambassadort szívesen várunk – ha erre jár

A többit megbeszéljük, majd a clubban

Kelt, Óbudán 2016. július avagy Szent Jakab havának 14. napján

Ambassador üdvözlettel

S. J.
clubkrónikás