Egy ismeretség tekintetében meglehetősen távoli személyt sikerült megnyernünk előadónak, Szendőfi Balázst. AC Duna névre keresztelt Klubunk figyelmét egy általa rendezett természetfilmmel keltette fel, melynek címe:

Budapest halai
 
Budapest halfaunája különlegesen fajgazdag a Duna közelsége és a város területén mára felszámolt mocsárvilág maradványai miatt. A vizek, bár tisztulnak, egyre szabályozottabbakká válnak, és a behurcolt vagy benyomuló idegen halfajok is egyre többen vannak. A film sorra mutatja be Budapest vizes élőhelyeit és az ott élő halak mindennapjait.
 
A beszélgetést a film levetítése előzte meg. Horgászszenvedéllyel vagy környezetvédelmi elhivatottsággal átitatott tagjaink számára nem is volt kérdéses a időtöltés hasznossága, de a kevésbé érintetteket is lenyűgözte a szerény rendező hatalmas teljesítménye. Mint megtudtuk az önerőből készült film anyagának felvételét, vágását, zenei összeállítását, szövegkönyvét a rendező egymaga végezte. A film létrejöttéhez majd ezer órára rugó nyersanyag áttekintésére volt szükség.
 
Szendőfi Balázs eredeti hivatása zenész, zeneszerző, zenetanár. A természetet gyerekkora óta járja, a főváros külterületeinek ismerőjeként nőtt fel. Először akvaristaként, aztán faunisztikus kutatóként, majd filmesként kezdett foglalkozni a Kárpát-medence halfaunájával. 2010 óta a Magyar Haltani Társaság aktív, rendszeresen publikáló tagja.
 
A vetítés nyomán talán még egy eredményes környezetvédelmi együttműködés is kialakult egy tagjelöltünk és a rendező között. Külön öröm volt, hogy klubunk egy kis saját hozzájárulást is hozzátett a produkcióhoz. A vetítés hangosításának problémáit két klubtagunk korábbi vezeték nélküli hangátvitellel foglakozó hobbiprojektjének alapján sikerült megoldani.