Seres László barátunk, úgyis mint a klub alelnöke – a maga szokásos, alapos módján – nem bízott semmit a véletlenre; két nappal a mai klubnap előtt a levelezőrendszerünkön keresztül felhívta a tagság figyelmét a várható programra.

„dr. Vástyán Attila gyermeksebész előadása lesz, az ajak- és szájpadhasadékos gyerekek gyógyítása sebészeti módszerekkel Magyarországon és Kárpátalján, … és az aktuális témákat is megbeszéljük szükség szerint.”

A felső ajak hasadéka, az úgynevezett „nyúlszáj” folytonossághiány a felső ajak területén, amelynek következtében az orrbemenet és a száj között közvetlen kapcsolat alakul ki.

A szájpad hasadék (farkastorok) a kemény szájpad fejlődési hibája, amikor az két oldalról nem záródik el teljesen, s kisebb-nagyobb hasadék marad a szájpadon, a felső fogsortól kezdődve, a lágy szájpadig terjed hátrafelé s a szájüreg ezen hasadékon át, az orrüreggel összeköttetésben marad.

dr. Vástyán Attila ezekről a fejlődési rendellenességekről (nem betegségekről!) tartott nekünk hatalmas „elánnal” előadást, olyan átéléssel, hogy már magunkat is a kis betegek ágya mellett éreztük, vagy olyan kedvességgel, szeretettel és büszkeséggel mutatta be a Pécsi Ajak- és Szájpadhasadék Munkacsoportot, azt a munkacsoportot, amely immáron 20 éve, 1996-tól gyakorlatilag alig változó felállásban végzi a munkáját, amelyre az országban sincs igazán példa.

Az ajak- illetve szájpadhasadék hazánkban is az igen gyakori fejlődési rendellenességek közé tartozik. Nagyjából minden 5-600 újszülöttből egyet érint ezen elváltozások valamelyike; a magzat fejlődése során, a két oldalról, valamint középről növekvő, az orr- és szájüreget kialakító és egymástól elválasztó szövetek, nem nőnek össze megfelelően.

Sajnálatos módon a rendellenesség kialakulásának pontos oka nem tisztázott.

dr. Lustyik György, Horváth Arszlán és Szentiványi László barátaink sajnálhatják, hogy igaz ugyan, hogy igazoltan, de mégiscsak távol voltak, és nem láthatták, nem hallhatták az előadást.

A meglepetés-ráadás dr. Vástyán Attilától az volt, hogy – mivel ő egy pécsi Bortársaságnak is tagja – néhány szóval elmondta nekünk, hogy mi volt az ő tegnapi klubnapukon (ők minden hónap első keddjén tartják a klubnapjaikat). A tegnapi esemény központja náluk a Pinot Noir volt. Magyar és Külföldi szekcióban mutattak be pár, arra érdemesült palackot. A rövid elbeszélés ismertető alatt mi is áhítatos csendben, nagy figyelemmel gondoltunk a Pinot Noir-ra… 🙂

Nade, visszatérve a mi klubnapunkra: most már mondhatjuk azt, hogy összeállt az éves programtervezetünk (amint alelnök úr átküldi e-mail-ben, a honlapon is közkinccsé tesszük, és beillesztjük a naptár programba is).

Legközelebbi klubnapunk – hagyományainknak megfelelően – Villánykövesden lesz, Tiffán Imre barátunknál, ahol megnézzük, hogy mit mondanak az új borok, hová fejlődtek az óborok, és a pincepörköltet nokedlivel, csakazértis, nagykanállal esszük. 🙂

Minden magyar ambassadort szeretettel várunk erre a programra, és felkértük a nemzeti klubunk elnökét, hogy szíveskedjen felvenni a kapcsolatot a klubok elnökeivel s tagjaival, és adj át át nekik szíves invitálásunkat.