Kedves Clubtársunk !
Kedves Pártoló Tagunk !

Benne vagyunk a tavaszi clubévadban. A clubvacsorát kiselőadásokkal szervírozzuk. A legutóbbi áprilisi clubesten úgy fele tagság ülte körül a törzsasztalt. Pedig az asztali beszélgetés témája, vendégeket is vonzott.

A valamilyen okból mindig aktuális témáról, gazdasági helyzetünkről hallgattunk egy makro-ökonómista megközelítést. Gyuri barátunk előadásainak egyik erőssége hogy kimozdít viszonylagos szellemi, közérzeti nyugalmunkból és vitára késztet. Kétségtelenül keveset tudunk, a közgazdaságtan matematikai modellekkel dolgozó kutatóiról. Ők elsősorban a számoknak hisznek és akárhogy számolnak, osztanak, szoroznak, nem látnak jó létünk számára biztató megoldásokat. Képleteik szerint, nemcsak kis országunk, szerény gazdaságunk, de az egész régió sorsa nem látszik történelmileg megoldottnak.

„Elátkozott hely. Nekem: hazám. A naptalan Kelet.” – mondta különösebb számítgatások nélkül, feltehetően néhány rizling-szilváni fröccs felismerő hatása alatt Ady Endre – már 1905-ben (a Gare de l’Est-en) Persze a matematikával súlyosbított közgazdaság meg a poezis más – más műfaj – gondolnánk. De pl: Teller Ede elmesélte, hogy néhány fizikai felismeréséhez, a különös Ady sorok segítették ! (Valahol megint egy Gare de l’Est-en lehetünk.)

A clubközi kapcsolatok szellemében, május első hetében eleget tettünk a pécsi Ambassadorok meghívásának. Részt vettünk jó hangulatú clubestjükön. Egyben próbáltunk ízelítőt adni mostanában elhangzott előadástémáinkból.

De nem akármilyen érdekességgel szolgált a pécsi clubelnök, dr. Lustyik György úr. Alig szállt le a Fülöp szigeti repülőgépekről. Mint tudjuk a Fülöp szigeteken már hosszú évek óta alakult több Ambassador Club is. A mi derék távoli, Fülöp szigeti clubtársaink, azóta küldözgetik meghívóikat, amiket mi az egzotikus clubprotokoll dicséretes példáiként könyveltünk el. De most egy vállalkozó európai clubdelegáció, eleget tett a hívásnak. Aki vállalta a hosszú repülőutat, különleges, kellemes , baráti élményben volt része.

Emlékeztetünk, szeptember végén mi vállalunk hasonló házigazdai szerepet. A szeptember 21-24-i hosszú hétvégén, Budapesten találkozik az IAC Küldöttgyűlése. Nem zárható ki, hogy valakik számára, mi is kellően egzotikus közel-európaiak lehetünk.

Májusi beszélgetés-témának egy többször elhalasztott témát javaslunk. A Magyar Felsőoktatás látható, érezhető helyzete.
A fentiek alapján örömmel hirdetjük, legközelebbi rendes clubesténk

2017. május 18. (Clubcsütörtök !)
Helyszín: Rozmaring Vendéglő, Óbuda, Duna part
Javasolt kezdet: 18:30 óra !

Clubestéinkre minden Ambassadort – akár a Fülöp szigetekről – szívesen látunk – ha erre jár.

Várható témáink:
1. Aktuális Ambassador Információk
2. Ambassador asztali beszélgetések:  A Magyar Felsőoktatás szép, sűrű kertje!(A kert állapota, gyökérzete, megmetszései stb.)
Előadó : dr. Hegedűs Attila dékán úr, klubtársunk, Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar
3. Egyéb

A többit pedig megbeszéljük, majd a clubban !

Kelt Óbudán, 2017. május, avagy Pünkösd havának 11. napján

Ambassador üdvözlettel

S. J.
clubkrónikás