Kedves Clubtársunk!
Kedves Pártolónk!

A legutóbbi, októberi találkozón mintegy hatan ültük körbe a jó öreg clubasztalt. Nem is annyira mintegy, pontosan hatan.
Nem terveztünk semmi előadást, csak ültünk és meséltünk. Különösen R. Gyuri barátunknak volt mit mesélnie. Pár napja érkezett Los Angelesből – félreértés ne essék – unokanézőből.

Egy Amerikából jött ember valahogy mindig figyelmet kelt. Ez egy történelmileg tartós, indokolt vagy indokolatlan pozitív kíváncsiság. Pedig Amerika már sokkal közelebb van.
A távolságok egyre egyszerűbb áthidalása, az újságok, a rádió, a TV és információk napi áradása, a Lap Top szobabútorrá válása, naponta a szemünk elé varázsolja Amerikát. És mégis. Valahogy képzeteinkben megmaradt az Óperenciás tengeren túl.
A történetileg kialakult Amerika fogalomnak, még mindig jelentős a vonzása. Ebben lehet némi tömegpszichológia, bizonyos nemzetkarakterológia, nem kevés média és médium sugárzás.
Valahogy másként hangzik az hogy, Amerikából jöttem, mint hogy – Bukarestből, Zágrábból akár Moszkvából jöttem.

Az októberi asztali beszélgetés témája nem a dühödt nagypolitika vagy a kapitalista gazdaságpolitika volt. Inkább a mindennapi Amerika megszervezettsége. A hétköznapok logisztikája, a közlekedés végiggondoltsága, a bevásárlások optimális kínálatai, a rezsik figyelmeztető levelek nélkül is érzett alacsonysága, a szolgáltatások küszöb közelisége, egyszóval egy működő háztartás-társadalom.
Igaz ez a pillanatfelvétel vagy alkalmi szonda, az USA egyik leggazdagabb területéről történt. Bizonyára vannak másféle pillanatfelvételek is.

De térjünk vissza a clubszobába!

A kulturált clubélet egyik velejárója bizonyos programok kialakulása, visszatérése, mondhatnánk visszatapsolása. Ha november, akkor: Koncz Pista!

Hosszú évek óta vendégünk, hosszú évek óta örömmel várjuk. Most is itt lesz. Mint tudjuk, miközben egy kis önkormányzat egyik végvárában vitézkedik, aközben azért rendszeresen ír, szervez, ahogy a költő mondja: „ ront vagy javít de nem henyél …” Azért, túlnyomóan: javít.
Évenként jelentkezik egy-egy könyvvel, időnként lemezzel. Idén is egy lemezkiadásra készül, egy bizonyos Tom Lumen művésznevű gitáros előadóval. A cím: Hűségriadó. Ez a hűség – amennyire tudni lehet – egy városhoz fűződik. Feltehetően Pécs, ahol 650 éve már volt Egyetem, ami pár éve Európa Kulturális Fővárosa volt. A mindennapi hírek alapján, sajnos a jelene ad alkalmat némi elbizonytalanodásra, akár hűtlenkedésre. Talán némi történelmi távlatból ez is szépül. A kortársak mindig kritikusabbak, indulatosabbak. Persze egy komolyabb város rokonná is lesz. Olyan, amilyen, de hozzánk tartozik. Pécs speciel, nem is amolyan…

Aztán lassan gondolni lehetne az év végi clubbúcsúztatóra is. Haladó hagyományainkhoz híven valami, a szokásos, rendes havi összejövetelektől eltérő találkozásról lenne érdemes gondolni. Szokásainkhoz szerint ez mindig családos este. És egy szombat este.
Ha előre lapozunk a decemberi naptárba, láthatjuk, nincs is olyan sok, tervezhető decemberi szombat. Szerencsés lenne egy színházi vagy koncertprogramot találni. Kérjük az ezzel kapcsolatos kívánatosságokat, ötleteket kellő időben végiggondolni. A tapasztalatok szerint, az adventi időszak jegy és asztalfoglalásai, meglehetősen zsúfoltak szoktak lenni.

A fentiek alapján örömmel hirdetjük, hogy e havi ,rendes clubösszejövetelünk :

2017. november 16. /Clubcsütörtök/
Helyszín: Rozmaring Vendéglő
(Óbuda, Duna part)
Javasolt kezdet: 18:30 óra
/Clubestéinkre, minden Ambassadort szívesen várunk, ha – erre jár!/

Várható témáink :

1. Aktuális Ambassador Információk
2. Ambassador asztali beszélgetések: Hűségriadó!
Mesélő: Koncz István úr polgármester, író, újságíró,clubalapító, a nem örökké tartó Kulturális Minisztérium örökös sajtószóvivője
3. Egyéb

Novemberben tehát ez várható. A többit pedig megbeszéljük, majd a clubban!

Kelt, Óbudán,2017. november avagy Szent András havának 9.napján

Ambassador üdvözlettel

S. J.
clubkrónikás