Az Ambassador Club Pécs körbenézett soraiban, és megállapította, hogy nincs a névsorban egyetlen Márton nevű barátunk sem, holott a tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez, számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon.
A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

A tanakodásunknak az a közös platform teremtett alapot, hogy mindnyájank kedveljük vagy a libasültet, vagy a vörösbort, de leginkább – akár – mindkettőt.

Dr. Sárszegi Zsolt barátunk, Titkár urunk volt az, ki a Klubunk segítségére sietett: „Van nekem egy barátom Viilányban, bizonyos Mayer Márton, akinek történetesen van egy pincészete, és kiválóan készítik a libaételeket.”
Több sem kellett a társaságnak. Azonnali hatállyal átgondoltuk a helyzetet, és meg is szavaztuk: az Ambassador Club Pécs rendkívüli és halaszthatatlan módon rendkívüli közgyűlést kíván tartani szent Márton libái kapcsán, amelyre párjainkat is meghívjuk – így kerültünk 2018. november 28-án a villányi Márton pincébe.

Nem húzzuk az időt tovább, a jókedvet elárulják majd a képek (a gyenge fényviszonyok miatt, sajnálatos módon, a fotókra nem lehet nagyon felvágni, de nem is fotóversenyre indultunk 🙂 ). Még kettő dolgot említünk gyorsan:

1. A vacsorát követően a klubtagok egy meglepetéssel készültek: a vacsorát követően kizárólag a hölgyek tettek látogatást a pincébe, a borfeldolgozóba, kóstolóval egybekötve.
A meglepetés az volt, hogy az urak nemhogy a hölgyekkel, de egyáltalán nem vonultak a pincébe. Úgy vélték az urak, hogy ideje lesz már annak, hogy a hölgyek ismerkedjenek azzal a miliővel, amellyel minden évben meg kell kezdeni a férfiaknak. Tudják meg a hölgyek is, hogy egy pinceszer, egy bortárlat, egy borkóstolás az uraknak nem egy leányálom, nem egy szórakozás, és micsoda helytállást, hősiességet követel meg az embertől, minden egyes alkalommal a mélyre szállni. 😉

2. Márton napi ételsorunk:

  • libatöpörtyű
  • sült libamáj, aranysárga saját zsírjában pirítóssal, fehér kenyérrel, barna kenyérrel – kinek kinek ízlése szerint
  • sült libacomb, sült libakolbász párolt vörös káposztával, narancskarikával. őszibarack-kompóttal, karfiolos-sajtos sült krumplifelfújttal
  • friss túrós- és mákosrétes

És íme a fotók: