Kedves Clubtársunk!
Kedves Pártoló Tagunk !

Legutóbbi, októberi, clubesténken asztali beszélgetésünk témájául némi európai gasztronómia történetet kínáltunk.
Reánk maradt, történelminek nevezhető szakácskönyvek segítségével röviden végiglapoztunk a római hedonista lakomáktól kezdve (Apicius) a renaissance pápai vacsorákon át (B. Scappi) a XVI.századi, erdélyi gyökerű közép-európai sztárszakács (M. Rumpolt) ínyencségein keresztül, XVI. Lajos földi jókban tobzódó udvaráig. Az itt kialakult konyhakultúra, a diplomácia francia nyelvén utánzó udvarok és arisztokrata szalonok közvetítésével, még korszakunkban is befolyásolja a nemzetközi élite ünnepségeket (ENSZ Közgyűlés, Nobel–díj bankett, Oscar Gála stb.).

Bizonyos szakírók, évszázadok óta tartó francia gasztro-imperializmusól beszélnek. Gondoljunk csak a kikerülhetetlen francia borokra.
Szakács sapkával koronázott francia szakácssztárok (Carime, Escoffier) mesterkurzusaira, a XIX. század elejétől igyekezett minden ambiciózus szakács.
Nem felejtkeztünk el a XIX. század közepétől kialakult magyar szakács generációkról, a Gundelekről, Marchalékról, Glück, Szikszay, Csáky, Dobos C., Rákóczi, Venesz és szerencsére még ma is sorolhatnánk chefekről. Minden igényt kielégítő Nagymesterek voltak.

De a legfontosabb lakoma-történeti platoni üzenet – számunkra is -, hogy a jó ízek mellett „az értelmes férfiak, magasröptű igazán érdekes eszmecseréje” a fontos.
Minden emlékünk szerint ezen tartalmas beszélgetések sorát fogja gyarapítani mostani, novemberi, Ambassador Asztali beszélgetésünk.
Már hosszú évek óta, ha november, akkor : Koncz Pista barátunk, tiszteletbeli tagunk. Az e havi kiselőadása, a pécsi „Jelenkor” c. irodalmi és művészeti folyóirat jelenkori küzdelmes megjelenési körülményeit meséli el. Koncz Pista itt munkatárs.

Az újkori „Jelenkor” 1958–ban indult az Aczél Györgyi konszolidációs kultúrpolitika egyik eszközeként. Természetesen komoly, lényegében teljes állami támogatással. Kezdettől rangos szerzőket (Illyés, Weöres, Kodolányi, Mészöly M., Parti-Nagy stb) vonzott. Évtizedeken keresztül az aczéli három T (Támogatott, Tűrt, Tiltott) többször változó határai között publikált. A napi kulturális politika „Szküllái és Kharübdiszei” (legyünk mitológikusak) között. Többször botrányok, betiltások, bezúzások, elbocsátások árán.

A rendszerváltás után minden művészeti folyóiratról napok alatt kiderült, hogy a saját lábán képtelen megélni. Megint az államnak kell segítenie. A bizonyos körök által várva-várt és jósolt magántőke ezen a területen nem akar megjelenni.
Talán nem érdektelen megemlíteni, hogy a magyar sajtótörténetben már volt jól ilyen „Jelenkor” c. folyóirat. Ez a reformkorban, 1832-től jelent meg. A Habsburg cenzúra, legalább „három T-r” emlékeztető csapdáit leküzdve. Széchenyi pénzén. (Ekkor még volt felelősségteljes magántőke …). A reformkori Jelenkornak, tervek szerint, Kisfaludy Károly főszerkesztésében kellett volna megjelennie.)
Kisfaludy huszártiszti megjelenését, jó társalgókészségét, világot-jártságát, nyelvtudását és nem utolsó sorban író tehetségét Széchenyi igen kedvelte. (Ám Kisfaludy váratlanul tüdőbetegséget kapott és meghalt.)
Ekkor Vörösmarty lehetett volna a főszerkesztő. Ő Széchenyire, nem igazán jó megjelenése, nem túl megnyerő tárgyalókészsége miatt, nem tett jó benyomást. Így egy ismert, bár nem kiemelkedő klasszikus egyházi iskolázottságú irodalmár, Helmeczy Mihály nyerte el a folyóirat szerkesztői posztot. Kulturált, de különösebb eredetiséggel, kezdeményező készséggel nem rendelkező szerkesztő volt.

Így a fenti gondolatok súlya alapján, örömmel hirdetjük, hogy havi rendes clubülésünk pontos időpontja :

2019. november 21. /Clubcsütörtök/
Helyszín : Rozmaring Vendéglő /Óbuda/
Javasolt kezdet: 18:30 óra

Javasolt témáink :

1. Aktuális Ambassador Információk
2. Ambassador asztali beszélgetés Előadó : Koncz István szerkesztő úr
Téma : A Jelenkor a jelenkorban !
3. Egyéb

Az elmúlt alkalommal a döntéshozatalra alkalmas számban jelenlévő clubtársak úgy határoztak: a szokásos Clubév-búcsúztatónk, quasi Clubkarácsonyunk időpontja : 2019. december 14-én, szombaton legyen – 18 órai kezdettel.
A lehetséges és kívánatos Helyszín – még tárgyalás tárgya !
A többit pedig megbeszéljük, majd a clubban !

Kelt, Óbudán 2019. november avagy Szent András havának 14 .napján

Ambassador üdvözlettel

S. J.
clubkrónikás