Kedves Clubtársunk !
Kedves Pártoló Barátunk !

Ambassador Club Budapest - logóA ködös, borongós októbert felmelegítette megemlékezésünk clubalapításunk 30. évfordulójáról. Tavaly márciusban kellett volna, de most alakultak kedvezően a szükséges körülmények. Három évtized távlatában talán már belefér 1-2 éves vagy hónapos csúszás. Erről nem mi tehettünk.

Akik részt vettünk, úgy érezzük, kellemes, jó hangulatú clubest volt. Kellően végig volt gondolva a teremválasztás, az asztalok ültetése, az étel és italválaszték és az esti program. Nem volt terhes az elkerülhetetlen, rövid protokoll. Meglepetés volt a történész barátunk (Katona Csaba) által válogatott és vetített és kommentált clubtörténet.
Parafrazeálva egy ismert – véletlenül dallamos – Bartók címre, ez volt egy : „ Este, az Ambassadoroknál”. (A Kodály módszer nyomában …)
A jó szervezés elsősorban Naszály András barátunkat dicséri, akit októbertől, a Nemzeti Ambassador Club (NAC Magyarország) új elnökeként is köszönthetünk.
A pár hete megválasztott nemzetközi elnök (International Ambassador Club –  IAC) Mr. John M. Callahan is úgy érezte érdemes megjelennie Budapesten. Pedig az USA-ból, Washingtonból érkezett. Lendületes, jó kedvű vezetőnek ígérkezik. Mario főtitkár barátunk már többször járt nálunk. Kissé elkedvetlenítő volt A. Kovalyova asszonynak, a kievi Ambassador küldöttnek a tájékoztatója. Az Ukrán Ambassador Club működését az ukrán hatóságok érzékelhető gyanakvással figyelik.
A nemzeti Ambassadorból a pécsiek szép számmal vettek részt. Székesfehérvár is jelen volt. Ceglédi clubtársaink hívó szónkra, most sem visszhangoztak.

Tíz tagú clubtagságunkból, hatan vettünk részt, még ketten tervezték a jövetelt de közbejött valami. (A mi korunkban…)
Számon tartunk még hét pártoló tagot. Korábban Ők is aktív clubtagok voltak. Változtak a körülményeik és már nem tudják megoldani a rendes, havi megjelenést. De jelezték fontosabb eseményeink továbbra is érdeklik Őket. Közülük ketten éltek e fontos eseménnyel.
30 év, 30 clubév, hosszú idő. Kedves emlékeibe, már fájdalmas emlékek is belevegyülnek. Illő egykori barátainkról is megemlékeznünk.
Dr. Papp György 1995-ben, Dr. Tábori László, Dr. Nagy János 1998, Pallagi Antal 2008, Lévai József 2005, Dr. Lust Iván 2010-ben hagyott itt minket. Korán. Szakmai tudásuk kiteljesedésén mentek el. Tudásukra, személyiségükre szüksége lett volna még családjuknak, munkahelyüknek talán nem nagy túlzás ha azt mondjuk, a hazának.
Szép hivatali és emberi pályájuk végén kellett elbúcsúznunk Mohácsi László (2018), és dr. Gálszécsy András (2021) clubtársainktól.
Különös, keserű sors adatott dr. Adorján Ákos barátunknak, aki alapító tagunk volt. Őt egy ostoba baleset érte, súlyos gerincsérülés, hosszú évek óta rokkant.
Szintén alapító tagunk volt dr. Zákonyi János, aki a 90-es évek közepén az ENSZ ill az EU jogásza lett. Nyugat-Európába költözött, új családot alapított. Utolsó /2015 / hangoslevele szerint, nyugdíjhoz közeledik, Oxfordban él.
Nem érdektelen megemlíteni azon barátaink neveit sem, akik évekig színesítették egyéniségükkel a clubot, aztán másfelé terelődött a szabadidős programválasztásuk. 30 év, 3 évtized.
Dr. Bondár László, György Sándor, Horváth János, Kovács Károly és Uhereczky László urakra gondolunk.
Néhányukat, utolsó de nem nagyon régi (2015) címeik alapján megkíséreltünk elérni, de nem reagáltak… 🙁

Egykori törzshelyeink és törzsasztalaink a: Kezdetben a Kaltenberg Sörözőben, rövid ideig a Kékes Étterem, és a városligeti Golden Tóteraszban, aztán néhány évig a Rózsadomb Étterem, illetőleg a Régi Sipos Halászkertben voltak.
2005. január 1-től, az óbudai Rozmaring Vendéglőben találkozunk.
Eljutottunk a kaltenbergi Töltött sertésjava rendelésektól, az óbudai Fatányérosig. És velünk a tiszakécskei villásreggelik és a görcsönyi zenés-irodalmi disznótourok íze. Marcel Prousnak „Az eltűnt idő nyomában„ valami nyamvadt keksz ízlelése nyomán törnek fel fiatalkori emlékei. . / ? / Milyen könyvet írhatott volna az eltűnt Görcsöny nyomában …. /

Na és a clubelőadások. Mintegy 150 clubelőadás. Vacsorák után. A legkülönfélébb témákban. Ennyivel is tájékozottabbak lettünk. Mondhatjuk erre : Ambassador Szabadegyetem.
De lépjünk tovább. A következő club-évekbe. „És a hajó megy„ mondta Fellini – mi is megyünk – lehetőségeink szerint.

Működünk tovább !

Hosszú évek óta megszokhattuk, ha november: akkor Koncz Pista.
Így aztán örömmel hirdetjük, van folytonosság. E havi rendes clubestünk:

2021. november 18. /Clubcsütörtök/
Helyszín : Rozmaring Vendéglő
Időpont : 18:30 óra!

Vendégünk, előadónk, ismét : Koncz István Úr !
Előadástéma : 43 beszélgetés ! (43 Jelenkor interjú !)

Koncz István barátunk, tiszteletbeli clubtagunk, legújabb, az idei, szeptemberi Ünnepi Könyvhéten megjelent könyve. / A szerző 60. születésnapjára ! /

Akkor ahogy mondani szoktuk, találkozzunk, a többit megbeszéljük :
Majd a clubban !

Reméljük, a nem különösebben biztató járványgörbék, nem befolyásolják találkozásunkat!

Kelt, Óbudán, 2021. november avagy Szent András havának 11., vagyis Szt.Márton napján.

                   Ambassador üdvözlettel

S. J.
clubkrónikás