Kedves Clubtársunk!
Kedves Pártoló Barátunk!

Benne vagyunk a Nyárban. A nyarunkban. A hosszú forró Nyárban. Mostanában a forró nyarak váltakoznak – a forró nyarakkal.
Pedig úgy néz ki, korábban is lehettek forró nyarak. Erről tanúskodik pl: az szépirodalom .
Pl.:

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja,
Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta…”

Vagy:

„Tüzesen süt le a nyári nap sugára
Az ég tetejéről a juhászbojtárra …”

Ezt a meteorológus hajlamúak, tekinthetik korabeli meteorológia jelzésnek is. Vajon hány foknál kezd kopár lenni a szík ? És a tüzes sütés mekkora UV sugárzást sejtet? Ez korabeli üvegházhatás vagy előzetes felmelegedés?

Talán indokolt , hogy néha meteorológiai szempontból is elemezzük az irodalmi műveket. Talán jobban megértenénk a jellemmozgatókat. Meteo-irodalom, lélektan-hőmérséklet, cselekmény-melegedés.
Egyébként a nyár kínált minket sportlátnivalókkal is. Szerencsére nem hűsítőleg. Volt Labdarúgó EB, volt Olimpia. Voltak örömeink, voltak forró perceink.
Mint jó szurkolók, akik csapatuk győzelménél joggal húzzák ki magukat, és szívesen keresik a finom összefüggéseket intenzív szurkolásuk és a sport-eredmények között.
Törzshelyünk, a Rozmaring tőszomszédságában van az UTE evezős szakosztály. Itt készült fel az olimpiára többek között Tótka Sándor kajak egyes olimpiai bajnokunk.
Nem akármilyen látvány és közérzet, ha kitekintettünk a vendéglő melletti Dunára, ahol egy-egy magyar, európa-, vagy világbajnokot is láthatunk edzeni.
A mi szurkolói korunkban, ezt a látványélményt ,legfeljebb egy elismerő-sörözéssel üdvözölhetjük!

A sporthíreknél érdemes megemlíteni, hogy Fekete János barátunk idén is részt vett a balatoni Kékszalag vitorlásversenyen. Sajnos a renyhe széljárás idén nem tette látványossá a versenyt.
Nem kívánjuk deheroziálni Colombus sikeres és szerencsés vitorlázásait, de ilyen széljárás mellett talán Balatongyörököt fedezte volna fel…

A távolabbi tájakat illetően úgy látjuk minden Ambassador club igyekszik behozni a kényszerű távolmaradásokat. Nemzetközi találkozót is hirdetnek. 2021. szeptember 24-én Karlsruhe-ben. Új nemzetközi vezetőséget is választanak. (Érdemes lenne egy virológusnak is helyet szorítani….)

Tájékozott borlapokban olvasható, hogy alakult valahol Európában egy un: „ Wine Ambassador „ nevű cég, amely a Yacht partyk minőségi italellátását vállalja. Szép vállalkozás.
Feltehető , hogy nem a különféle nagykövetségek mellékfoglalkozásáról van szó. Azt, hogy ezeken a partykon szoktak-e megfordulni Ambassador clubtagok, nem tudjuk. Hogy esetleg lehetnek-e Ambassador-yachtok is, nem tudjuk. A névhasználat jogi vonatkozásainak megítélése, talán az IAC-re tartozik.

Ami, a mi magunkról való méltó megemlékezését illeti :
2021. október 22-e, péntek estére tervezzük! A Rozmaring Különtermében!
Kérjük az Ambassador naptárakba feljegyezni!
Ez a budapesti clubalapításunk 30–31. éves évfordulója, ugyanakkor. az első magyar clubalakulás is. Ezért más magyar Ambassador clubok küldöttjeit is várjuk. Nem lehetetlen, hogy a nemzetközi clubvezetőségből is lesz vendégünk.
A clubtalálkozón a clubtagok érdeklődő családtagjait is várjuk. Az évtizedekig kitartó, elnéző clubfeleségeket. (Akik mostanában a legszebb Rubens modellekre emlékeztetnek…)

A fenti gondolatok és információk hatása alatt, örömmel hirdetjük, hogy e havi rendes clubtalálkozónk pontos időpontja:

2021. augusztus 26. (Clubcsütörtök)
Helyszín: Rozmaring Kertvendéglő
Javasolt kezdet : 18:30 óra!

Ami pedig a többit illeti, azt megbeszéljük majd a clubban.

Talán legrégebbi Állami Ünnepünk előestéjén, hadd idézzünk Szent István király nevezetes Intelmeiből. Kiragadva egy olyan mondatot ami talán közel áll clubideáinkhoz:

„ A Kegyességről és Irgalmasságról – … kedves fiam kérlek, megparancsolom hogy mindenütt és mindenekben a szeretetre támaszkodva ne csak atyafiságodhoz és rokonságodhoz vagy a főemberekhez avagy a gazdagokhoz, a szomszédhoz és az itt lakóhoz légy kegyes, hanem még a külföldiekhez is sőt mindenkihez aki hozzád járul…”

(Az Intelmek eredeti példánya elveszett. Az utókor által ismert változat XV.sz kódexból való, de hiteles. Az Intelmek szerzője sem ismert. Amint a mi kortárs politikusaink beszédírói sem…)

A teljes szöveget erősen áthatja a katolikus hit, egyház és a főpapok tisztelte. A szerző biztosan főpap volt. Több korabeli főpap, pl.: Gellért püspök is került „szerzőségi- gyanúba „.
A gondos stíluselemzések után a szaktörténészek, kb. 70-80 éve elfogadják, hogy a szerző: Astrik-Anasztáz esztergomi érsek lehetett.

Kelt, Óbudán 2021. augusztus, avagy Kisasszony havának 19.napján.

Ambassador üdvözlettel

S. J.
clubkrónikás