Kedves Clubtársunk!
Kedves Pártoló Barátunk!

Clubtémáinkat mi , vagy az aktuális események adják.

Van amikor mi vagyunk fontosabbak, van amikor az események. Egy békebeli, politikamentes, szabadidős club általában kellő kulturális távlatból beszéli meg a híreket, eseményeket.

Sajnos van, amikor az események történelembe fordulnak. Pl. napjainkban.

Kitört egy háború. („ Mély csend lőn, mint szokott a vész előtt. A vész kitört. …” – mondja Vörösmarty az Előszóban )

A Nemzetközi Ambassador Club (IAC) – ahogy olvashattátok – gyorsan reagált. Alapelveink, Ideáink között ott a „ Hilfsbereitschaft „, vagyis a segítőkészség. Örömmel látjuk, hogy megmozdult a club.

Ha emlékszünk az idősebb Ambassador generációval folytatott beszélgetéseinkre , főleg osztrák és német clubtársaink mesélték, hogy őbennük nyomot hagytak az 56-os magyar menekültek.
Az Ambassador Club 1956. augusztusában alapult, és ’56 őszén már gyakorolhatták a Hilfsbereitschaftot. Amikor első nemzetközi budapesti rendezvényünket, club-beiktatásunkat tartottuk, 1991. áprilisában, vendégeink közül többen meglátogatták a 301-es parcellát, többen koszorúztak az 56-os vezetők sírjánál.

Asztali Ambassador beszélgetéseink között már többször téma volt Ukrajna.
Bizonyára emlékeztek kedves ismerősünkre, dr. Czapovics Árpádra, aki Kárpát-alján nőtt fel, aki az ungvári egyetemen volt történész, aki jól beszéli mind az orosz, mind az ukrán nyelvet, ráadásul személyesen is ismeri az ukrán politikusok egy részét. Ő is jelezte, hogy az ukrán helyzet nyomasztó. Ukrajna békeidőben sem a Mosoly Országa.

Európában az egyik legjobb adottságainak mondott ország politikailag, gazdaságilag áttekinthetetlen. A kiváló adottságok gyümölcsei sehol nem látszanak. A rendszer is egyre bizalmatlanabbá változott. Amikor tavaly októberben a 30. éves clubalapítású partynk volt, ezen részt vett a kievi Ambassador Club elnöke Alekszanova Kovalyonova asszony is. Panaszkodott, hogy az ukrán hatóságok igen gyanakvóan tekintenek pl.: az Ambassador Clubra is. Nem volt nehéz megjósolni, valamikor drámai fordulat várható.
Mégis váratlanul és érthetetlenül jött a drasztikus fordulat.
A történelem paradoxona ,hogy úgy tudjuk kievi clubtársaink nagy része Kievben maradt és védi városát, és a rendszeren túlmutató hazát.
„Right or wrong – my country” – tartja egy angol szállóige…

Egy szabadidős club, kedélyesnek szánt clubest-meghívója, nem alkalmas műfaj a háborús cselekmények, pláne különleges hadműveletek véleményezésére.
Erre poénok sem nagyon jutnak eszünkbe.
Visszatérünk a lehetőségeink szerinti segítésekre. Ezeket úgy látjuk Naszály András barátunk, nemzeti elnökünk fogja össze.
A fentieken, mélyen elgondolkozva hirdetjük, hogy e havi rendes clubestünk pontos időpontja:

2022. március 17. (Clubcsütörtök)
Törzshely: Rozmaring Vendéglő
Javasolt kezdet: 18:30 óra!

A többit megbeszéljük, majd a clubban !

Kelt, Óbudán 2022. március avagy Böjtmás havának 10. napján
Mondhatjuk, a Háború 13. napján.

Ambassador üdvözlettel

S. J.
clubkrónikás