Kedves Clubtársunk!
Kedves Pártoló Barátaink!

Márciusi találkozásunkkor négyen telepedtünk a clubasztal mellé.
Nem volt nagy forgalom a vendéglőben, csendes csütörtök este volt. A konyha is szűkített étlappal dolgozott. Vadpörköltre, velőrózsára volt gusztusunk ill. palacsintára.
Zwack unikum, Bodri pincészet féle szekszárdi kékfrankos ill. Dreher ser kisért minket.
Beszélgetéseink fonala, érdekes módon családtörténetek felé kanyarodott. És ez clubunkban ritka, mégis érdekességeket sejtető téma. Emlékek, családok, sorsok. Lehetnek sorstalanságok is. Ősök, jellemek, karakterek felidézése. És pályák és választások és választási lehetőségek. Bennünk tovább élő történelem.

A hozzánk eljutó Ambassador levelezésekből látható, hogy nemzeti (NACH), regionális clubvezetés (RAC) továbbra is komolyan dolgozik egy praktikus, jól átlátható Alapszabályon. Amint már többször említettük, ez kötelező gyakorlat, de a clubéletben nem ez az igazán vonzó.
Eshetőlegesen belelapozva néhány békebeli clubtörténetbe az érdekesség kedvéért idézünk néhány, rövid megfogalmazást.

Meglepő, de az 1986-os Brockhaus Enzyklopedia (Mannheim) úgy említi az Ambassador Clubot mint amelynek egyik clubcélja az európai Egység segítése. (Mint tudjuk, ezen túl lépett a clubhálózat Jelenlegi IAC Elnök is az Egyesült Államokból jött.)
Másféle clubélet elképzelések:

Az 1911-ben Budapesten alapított „URI Club”: „ A társadalom művelt osztályainak kellemes érintkezési központját szeretné kialakítani.„

Az 1910-ben ugyancsak Bpesten alapított: „Országos Reform-Klub„ kívánt célja: „Mindazok egyesítése akik a szabadelvű és demokratikus haladás , a sociális fejlődés, az előítéletektől mentes művelődés és felvilágosodás ügyét kívánják szolgálni.”

Az 1913-ban -ugyancsak Pesten – szervezett: „Liget Klub„ célja: „a társadalom művelt rétegeinek egybeforrasztását célzó társas érintkezés fejlesztése – megfelelő szórakozás nyújtásával.„

Számunkra talán különösen kedves, és klasszikus Széchenyi elképzelése 1827-ből: „ …hogy hazánkban is legyen olyan megkülönböztetett díszes összegyülekezőhely, melyen a főbb, előkelőbb és jobb nevelésű, eszes, értelmes férfiak …egymással barátságos beszélgetés végett találkozzanak, és többféle hasznos politikai , gazdasági, tudományos, művészeti írásokat olvashassanak .” (Mint tudjuk az anglomán Széchenyi egy angol típusú szabadidős clubot szeretett volna, amit meg is valósított, de a club szó a kontinensen némileg kompromitálódott. Metternich kancellár úr birodalombiztonsági érzései szerint. A jakobinus clubok viselt dolgai miatt… Mint tudjuk a jakobinusok a clubtalálkozókon messze túlmutató „clubprogramokat„ találtak ki, pl: Nagy Francia Forradalom – ha ugyan még mindig így mondják … …” . Így lett a Széchenyi club, inkább „ Casino „ !)

Visszatérve közös Ambassador dolgainkra :

Látjuk Közgyűlés terveződik. Feltehetően 2024. április 27-én, szombaton délután. Helyszínként, többen (nemcsak a Pestiek ) szívesen választanák a Rozmaring Vendéglőt. Úgy tűnik ennek nincs akadálya.

A nemzeti és nemzetközi tagdíjak fizetése azért továbbra is elvárás. Kissé elidősödött clubunk – érdemeinkre tekintettel – érdekében dr. Lustyik György clubtársunk erősen lobbyzik. Így pl: az IAC lehetőséget adott un: „senior tagdíjkedvezményre „(Magunk közt szólván, a felzárkózni kívánó Kelet-Európa újabb pozitív diszkriminációs ötletekre sarkalja az IAC -t.) A hazai RAC kincstár optimista, úgy látja van fedezetünk továbbra is.

Az idei Nemzetközi Ambassador Találkozó, Mario Delvecchio IAC Titkár úr közlése szerint: 2024. szeptember 20-22-én lesz Brüsszelben.

A fent elmondottak szellemében örömmel hirdetjük, hogy e havi rendes clubesténk:

2024. április 18. (Clubcsütörtök)
Helyszín : Rozmaring Vendéglő, Óbuda
Kezdet : 18:00 óra!

Ami pedig a többit illeti, azt is megbeszéljük, majd a clubban !

Kelt, Óbudán 2024. április avagy Szent György havának 12. napján

Ambassador üdvözlettel

S.        J.
clubkrónikás