Kedves Clubtársunk !
Kedves Pártoló Barátunk !

Ismét lapozunk egy évet a Naptárban. A Gergelyben és az Ambassador naptárban is. (Clubtörténészek számára: Az Ambassador-ban pontosabban márciusban. )

Próbáljuk folytatni. Ez évre is megkeressünk törzshelyünket, kívánunk eredményes Új Esztendőt, ez évre is kérjük asztalfoglalásainkat. Ha úgy alakul, teremfoglalásunkat.
Kérjük jegyezzük is fel naptárainkban:

Ambassador Club Budapest találkozások 2024. első félév: január 18., február 15., március 21., április 18., május 16., és június 20.
Továbbra is, minden hó, 3. csütörtök: Clubeste!

34 éve alapítottuk kis clubunkat. Még elfogadható memóriáinkban, úgy emlékszünk, érdekes, reményteljes időszak volt. Nem csak a clubtörténetben.

Ahogy már decemberben jeleztük, a tavalyi clubév búcsúztató, ismét Szentendrén volt. Ezt már a fiatal Duna Club szervezte. A mi clubunk két résztvevővel képviseltette magát. Az általunk is jól ismert művészettörténész asszony mutatta be a választott Galériát. Később a vacsorahely kiválasztása is jól sikerült, kellemes estével búcsúztatták a clubévet, a résztvevők.

Elmúltak a kedves ünnepek, beléptünk a: Farsangba!
Ez is ünnep – már nem feltétlenül korosztályunk ünnepe. De azért még jól érezhetjük magunkat. Az Évad: a bálok évada. Itt is kénytelenek vagyunk megjegyezni, a báli kihívások már nem elsősorban minket érintenek. Legfeljebb unokáink farsangi mulatságai állnak közel hozzánk.
Vigasztalhatjuk magunkat azzal, hogy a valamikori, kivirágos-virradatig típusú farsangi bálok, nem is nagyon csábítanak.
Pl.: Mindjárt gond lenne az alkalomhoz illő öltözet. Egykori díszöltönyeink, kicsit Dorian Gray mellényként merednek ránk…
Aztán illene a táncos láb is. Jóemlékű tánctudásainkat valahogy frissíteni kéne. Boldogult teenager korunkban jártunk tánciskolába.
Ott jóhiszeműleg, igényesebb tánclépésekbe is beavattak minket. De azért egy váratlan bécsi valcer, vagy angol keringő vagy tangó próbára tenne minket. Feltehetően követnénk el néhány szabálysértést
Mi – néhai, jóemlékű Pallagi Totyi clubtársunkkal – a belvárosi „ Mimi Néni”-féle, békebeli patinás tánciskolájába jártunk. (Gerlóczy utca!). Ebben a tánciskolában, próbáltak nem nagyon tudomást venni a bizonyos, sajnálatos 1945-ös, rendszerváltozásról. Jólnevelt polgári viselkedésmódot tanítottak
Természetesen egy tánciskolában nem politizáltak. Egy tánciskolában viselkedtek. Talán a talpalávaló zenék kiválasztásával jelezték finoman, a másként gondolkozást.
Talán Ők is próbáltak „alámerülni„ – ahogy Antall József miniszterelnökünk szokta volt mondani. (Ezt, valószínűleg egy Tánciskolában, könnyebb volt megoldani.)
Klasszikus, kulturált bálokra próbáltak minket felkészíteni.(„ Hol vannak a dámák és a krekkek ? Isten veled édes életünk” – szólt egy kiváló dal, az Egy szerelem három éjszakájából…)

Tánciskola - anno

A bálok nagy része valamilyen szakmai bál. Patinás, a Jogászbál, Medicusbál, a Vadászbál stb.
A joghallgatók a jogászbálokban próbáltak megjelenni, részben mint rendező-segítségek. Hamar rájöttek ez nem a joghallgatók hanem a vezető jogászok bálja. Ezt a diákzsebek azonnal észlelték. (És persze az ilyen jelenlétektől, hasznos ismeretségeket váró, ambiciózus jogászok találkozója.)

Emlékeink szerint a hallgatók rendkívüli alkalmazkodási intelligenciával csapódtak a „mindenki az én vendégem„ típusú asztalokhoz…
Mindig báli story, egy-egy oktató szalonspicces kitárulkozása. És hát persze ott voltak a lányok, asszonyok. Inkább a lányok. A vonzóbb lányok táncrendjébe való illeszkedés járt némi vetélkedéssel. Amit talán a szarvasbőgés természetközeli hangulatához lehetne hasonlítani.

Bizonyára emlékezünk, hogy volt Ambassador Bál is. Ceglédi clubtársaink éltették – éveken át.
Bevétele, a ceglédi iskolákat támogatta. Aztán, tudomásunk szerint, az adóhatóság felfedezte az ilyen típusú rendezvényekben rejlő adóztatási lehetőségeket. Ezzel el is lehetetlenítette az ilyen típusú bálokat. Most se bál, se támogatás, se adó.(Legalábbis utolsó, véletlenül szállingózó ceglédi híreink szerint.)

Részben a farsangi időszakba esnek a disznótorok is. Ezt is lehet kultúrával megtölteni. Ilyenek voltak a Koncz Pista féle görcsönyi disznótorok. Ahol Márton chef mesterművei mellett, neves, országosan ismert színészek, zenészek, képzőművészek is emelték a hangulatot.

De térjünk rá napjaink clubhíreire!
Pécsről érkeztek Ambassador híradások: új club alakult „Regionális Ambassador Club Mecsek„ néven. Alapítója Kovács Tibor pécsi clubtársunk. Az új club, új tagokból áll.
Kívánunk jó hangulatú, sikeres clubéletet !

A korábbi, Koncz Pista által 30-31 éve alapított club is működik tovább.

Mi pedig hirdetjük, e havi rendes clubesténk időpontját :

2024. január 18. (Clubcsütörtök!)
Helyszín : Rozmaring Vendéglő (Óbudán)
Időpont: 18:00 óra !

Ami pedig a többit illeti, megbeszéljük, majd a clubban.

Lapzártakor érkezett a hír, hogy jövő heti találkozónkon valószínűleg részt vesz dr. Lustyik György úr is, a pécsi clubból, aki jelenleg a nemzeti club ügyvivő elnöke.
Örömmel várjuk!

Kelt, Óbudán, 2024. január, avagy Boldogasszony havának 12. napján

Ambassador üdvözlettel

S.J.
clubkrónikás