Ambassador Asztal                    Ambassador Club
Budapesti Ambassador Clubasztal

Kedves Clubtársunk !
Kedves Pártoló Barátunk !

Legutóbb januárban a clubesten, vendégünk volt a clubasztalnál.
Dr. Lustyik György barátunk a pécsi clubból elhatározta végig-látogatja magyarországi clubjainkat és közvetlenül tájékozódik a helyi club-közérzetekről. Elgondolása szerint a nemzeti clubbot kéne felerősíteni. Ehhez aktív, optimista helyi clubok kellenek.

Amennyire tudjuk Pécsen, a legnagyobb a clubalapítási kedv. Kettő már van. (Új a Regionális Ambassador Club Mecsek, Kovács Tibor elnökletével)
Vajúdik egy női club lehetőség is. (Ez Ambassador feleségekből verbuválódna) [Szerk.: A klub W’Ambassador néven 2024.02.06-án alakuló ülését megtartotta, jelenleg az adminisztratív munkálatok zajlanak, hogy csatlakozzanak a Nemzeti és Nemzetközi szervezethez. Később visszatérünk még a kérdésre, és bővebb információval fogunk szolgálni.]

Cegléden egy club van – a többi clubtól bizonyos távolságtartással . Van még egy ceglédi asztaltársaság is, korábbi clubtagok baráti találkozásaiból.
Van egy budapesti illetőségű, Ambassador Club Duna.

Talán feléleszthetők lennének a félig alakult székesfehérvári és kisbéri clubelképzelések.

Mondják, már régóta érlelődik egy szegedi gondolat, egy szegedi club alapításáról. Lehetne, egy club, a Tisza mellett is. (Ha már van Ambassador Club Duna, lehetne Ambassador ClubTisza is.)

Egy club, igen jó lehetőség a barátságok karbantartására. A rendszeres találkozási időpontok, a törzshelyek, segítenek ebben. Valószínűleg egyik meghatározó körülmény, hogy a clubtagság általában egy korosztály, vagy egymáshoz közeli korosztályok közös társadalom élési élménye is. A korosztály hasonló munkahelyi, családi, kulturális, politikai stb élményeket él át.
Ezekkel kapcsolatos meglátását, saját területéről hozza a clubba.

A rendszeres beszélgetésekhez a club , egy Intézményesített lehetőség.
Ugyanakkor ez az intézményesítés, néha zavar is. Mert az még vonzó, hogy találkozunk, hogy beszélgetünk, hogy együtt vacsorázunk.
De, ha már club a club, meg kell keresni egy hatóságot, be kell jegyeztetni magunkat. Alapszabályt kell kidolgozni, tagdíjat kell megállapítani, tisztségeket kell vállalni stb. Ez már keveseknek hiányzik. Szabadidőnket nem szívesen terheljük bürokráciával.
A jogalkotó pedig ilyeneket vár el tőlünk. ( „ Beírtak engem mindenféle Könyvbe és minden módom számon tartanak …” sóhajtott fel Kosztolányi már a századelőn . (A bús férfi panaszai)
A nemzeti clubon belül észlelhető szervezeti bizonytalanságnak is ez az egyik oka. Mert van egy ilyen törvényi kötelezettség . A törvény szeretne minden clubot besorolni.
A mi kis clubunkat is minden évben megkeresi a KSH , hogy számoljunk be, magunkról. Ez nem olyan szörnyű feladat, sokszor mégis kényelmetlen. Néha magyarázkodni kell . Hogy: tetszik tudni, mi nem úgy vagyunk, hanem mi így vagyunk…

Akkor vagyunk club ha legalább elméletileg van 10 tagunk. És nincs 10 tagunk! Ujlaky Gyuri elnökünk halálával , 9-en lettünk. Semmi nem utal arra, hogy többen leszünk. De azért mégse zárnánk be a clubot . A törvény azt sugallja, kilenc tag, nem elég club és nem elég egyesület. Persze mi próbálkozunk egy lazább, kötetlenebb asztaltársaság formációval.
Mondhatnánk mi van ha a jövő héten megjelenik néhány jelentkező, hogy rendkívül vonzóak vagyunk és szeretne a clubunk tagja lenni? Persze tudjuk, hogy a jelentkezők mindig korábbi clubtagok ajánlására jelentkeznek. Szinte mindannyiunk hozott már magával egy – két- három embert, a klubba.

Nem beszélve a clubtagság megszűnésével járó pénzügyi kötelezettségekről.

Szerény, szinte jelképes tagdíjainkról éppen úgy el kéne számolni, mint egy komoly összegekkel gazdálkodó cégnek. Kinek van ehhez kedve ?
Az egyszerű szabadidős clubtag, ha levonul az egyszerű szabadidős clubba csak annyit szeretne mondani: „Kocsmárosné, 100 szál gyertyát, 100 icce bort, ide az asztalra!”

Minek ide Alapszabály, vagy mi. …

A mi clubhálózatunk azért túl lépett ezen az eredendő szabadidős szinten -– tartalmasabb programokat, emlékezetes időtöltéseket állított össze.
Ezekhez próbálunk visszatérni, ezeket próbáljuk prolongálni az egész nemzeti clubban. Amennyire korosztályos lehetőségeink, engedik…

Így hát, messze jövendővel komolyan vetve össze jelenkort , bizakodva hirdetjük e havi rendes clubtalálkozásunk időpontját:

2024.február 15. (Clubcsütörtök!)
Helyszín: Óbudai Rozmaring Vendéglő
Kezdet: 18:00 óra!

Ami pedig a többit illeti, megbeszéljük, majd a: clubban!

Kelt, Óbudán, 2024. február avagy Böjtelő havának 9. napján

Ambassador üdvözlettel

S. J.
clubkrónikás