Pécsi Zsinagóga

Location

Fürdő utca 1.
Pécs
Baranya
7621
Dél-Dunántúl

Next Event

No upcoming events
Map Unavailable

Pécs gyönyörű Zsinagógája 1868 és 1869 között épült Feszl Frigyes, Gerster Károly és Kauser Lipót építészek tervei szerint. A hatalmas pécsi zsinagóga hazánk nyugati részének a legnagyobbika. A romantikus stílusban megépített zsidótemplom ma már kifogástalan állapotban csodálható, hiszen a 80-as években megkezdett felújítása után már folytonos karbantartás alatt áll.
A pécsi zsidóság és Zsinagóga története

Az írásos emlékek alapján megállapították, hogy Pécs városában már a török megszállás idején is éltek zsidó vallásúak, akik a törökök kiűzése után, annak ellenére is maradtak, hogy a város lakossága és az akkori püspök úgy döntött, hogy csakis katolikusok lakhatják a várost. A komoly megpróbáltatások ellenére növekedett a pécsi zsidóság lélekszáma, temetőjük is lett 1827-ben, majd 1843-tól már imaházzal is rendelkeztek. Az első pécsi zsinagógájuk a Citrom utcában épült fel 1843-ban.

Aztán eltervezték egy újabb és nagyobb zsinagóga felépítését, amely sikerrel meg is valósult és melynek avatására 1869. július 22-én került sor. Ez a zsinagóga lett a Dunántúlon a legmonumentálisabb.

Upcoming Events

  • Nincs esemény előjegyezve ezen a helyszínen