Kedves Clubtársunk !
Kedves Pártoló Barátunk !

Magunk mögött hagytuk Böjtelő havát (március), közeledünk Húsvéthoz. Kellő ünnepi várakozással.

Tehát, vége egy böjtölési időszaknak. Ami inkább ajánlott, nem kötelező. Persze a nagyon komolyan hívők, komolyan megtartják és érzik is rajta az Áldást.

Jön a Húsvét, amelyre úgy az 1370-es évek óta találtunk jó magyar szót.
A Húsvét jelenthetné azt is, hogy vét aki húst eszik. De nem ezt jelenti. Hanem azt, hogy lehet magunkhoz húst venni. A böjt után.

A böjtölés valószínűleg időtlen idők óta velünk van. A böjt feltehetően egészségügyi felismerés. Nem árt néha egy kis visszafogás, önmegtartóztatás, evés-ívás ügyben.
Ez aztán spirituális tartalommal is telítődött, egyfajta engesztelés, bizonyíték, hogy komolyan veszünk, komoly dolgokat. (Legalábbis egy ideig…)

A böjthöz hasonló a diéta. De ennek inkább a szépségiparhoz van köze.
No, nem olyan József Attila féle diéta, „ Harmad napja nem eszek, se sokat se keveset…„ Ez költői túlzás… (Lett is baja, belőle…)
A böjt szinte mindig a húsevéssel ill. hús nem evéssel kapcsolatos. Az a böjt ami nem tiltja a húsevést, kicsit gyanús… Minden korban a hús volt a legértékesebb étel. A hústalanság tehát, a komolyan vehető böjt. Pedig a hús, mint fehérje a szervezet számára fontos. Örkény írja egy parodisztikus levelében, amit a szigligeti Alkotóház konyhájának címzett, az ott alkotó Karinthy Cini menüjének javítására. Már Engels kimutatta, – mondja Örkény – a fehérjék fontos szerepét a majom emberré válásában. Tessék tehát több húst adni, Karinthy elvtársnak. (Hátha, attól jobbakat tud írni …)

A hagyományos magyar húsvéti menükben előkelő helyen szerepel a húsvéti sonka. Jó ideje szinte beszűkülünk a sonkára.
Pedig az ünnepi étel, évszázadokon át, a bárány volt. Az Ó-testámentumi hagyomány a: bárány. Az „Utolsó Vacsora„ fő fogása is bárány volt. Bárányhúshoz régóta, már nagyobb választékú éttermekben sem jutunk hozzá.
A Húsvéti ünnepi hús, immár a sonka lett.
Így a hús vételnél nem általában hús, hanem konkrétabban, sonka vételről van szó. Így Húsvét helyett, mondhatnánk akár „ Sonkvét „-et is. (De ne hívjuk fel erre, a vallásháborúkra hajlamosak figyelmét…)

Van egy szép a kultúrtörténeti gasztronómiai ív, az Utolsó Vacsora, és az első húsvéti vacsora között. Éljünk tehát Húsvét minden örömével.

A böjthöz viszont általában nem kapcsolódik alkoholtilalom. Életszerű, bölcs emberi tapasztalat. A serfőző szerzetesrendek böjti időszakban is főzték és itták a sert. Isten áldását érezték rajta. Teljes joggal.
És hát a bor, ünnepi bor. Ahogy Hamvas Béla mondja: „Egy pohár jó bor, az ateizmus halálugrása.„
A húsvéti, főleg a húsvét hétfői alkohol ívási kényszer viszont elgondolkoztató. Ennek mértéke olykor dionüsszoszi mértékeket ölt. Ez viszont már egy más, hellén kultúrkör. Így épülnek egymásra, haladó hagyományként európai örökségeink.

De nézzük Ambassador hagyományainkat!

A nemzetközi Ambassador életből kapott információ szerint az ez évi (2025) nemzetközi Találkozó: 2025. szeptember 5-7 között lesz, Rómában!
Reméljük nemzeti magyar küldöttség is jelen lesz az örök városban!

Bár nem tartozik közvetlenül a clubélethez, de clubtagunkhoz kapcsolódik, így beszámolunk Rózsahegyi György clubtagunk által szervezett kiállításról.
Kontraszty László festőművész, Gyuri barátunk néhai apósának, reprezentatív kiállítása nyílt áprilisban a budapesti Ráday utcai Református Teológia épületében. Igényes, minden szempontból végiggondolt kiállítás. Mintegy 100 kép látható, május végéig.
Kontrasztyt életében csak egy nagy szűk művészkör ismerte. Ezek a kései kiállítások jelentenek némi elégtételt művészetének.

A fentieket meggondolva, örömmel hirdetjük, hogy e havi rendes clubesténk (clubvacsoránk) időpontja:

2025. április 17. (Clubcsütörtök)
Helyszín: Rozmaring Étterem, Óbuda
Javasolt kezdet: 18 óra!

A többit megbeszéljük, majd a: clubban!

Egyben kívánunk Áldott Húsvétet, az Ünnep minden örömének, hangulatának átélését! Ünnepi ételeket, ünnepi italokat, Ünnepi Asztalra !

Kelt, Óbudán, 2025. április, avagy Szent György havának 13. napján, Virágvasárnap.

Ambassador üdvözlettel

S. J.
clubkrónikás